Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена

...
Намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е недомислена
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Намаляването на ДДС не помага на туризма, а на богатите

Намаляването на Данък добавена стойност за заведения за хранене, заведения и книги е недомислена мярка. Тя оказва помощ на богатите, не оказва помощ на туризма.
Това съобщи пред bTV някогашният финансов министър Симеон Дянков.

По думите му проблем за туризма сега е това, че няма превоз и фактът, че хората не излизат.

От опита на други страни се вижда, че при сходни ограничения цената спада сред 1/ 4 или 1/5. По думите му в случай че ставката у нас се понижи с 11% ще значи, че потребителят вместо да харчи 100 лева, ще даде 97 лева, изясни още Дянков.

Според него аргументът, че намаляването на Данък добавена стойност ще изсветли бизнеса не е аргументиран, тъй като огромна част от спестяванията, в случай че има такива, не въздействат на цената, а на облагата, която отива при притежателите. Дянков счита, че притежателите само приказват за понижаване на ставката.

Предложението за Данък добавена стойност вкара в дискусия премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Бившият министър изясни, че през 2010 година е имал сходен подобен спор с премиера за понижаване на Данък добавена стойност в някои браншове.

„ Борисов тогава беше уверен, че това е добра концепция. След това се разубеди. Смятам, че това ще стане и в този момент “, сподели икономистът.

По думите му у нас ще се сбъдне по-песимистичният вид в икономическите прогнози поради пандемията. Дянков счита, че би трябвало да се готвим за сложна година, а евентуално и за мъчно начало на 2021 година

„ Трябва да сме деликатни с бюджета и да се вкарват ограничения, които да работят. Има две ограничения, които работят в Европа. Едната е сходна на мярката 60:40, само че в други проценти и раздаването на грантове и безлихвени заеми, които оказват помощ на дребния бизнес.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР