Намаляването на ДДС до 9% за година и половина при

...
Намаляването на ДДС до 9% за година и половина при
Коментари Харесай

Ще усетят ли реално потребителите по-ниските ставки на ДДС в някои сектори?

Намаляването на Данък добавена стойност до 9% за година и половина при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е допустимо да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците. Това разяснява представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров в студиото на предаването „ Тази заран “ по bTV един ден преди новата ставка да влезе в действие.
„ Данък добавена стойност се ползва от повече от 50 година в Европейски Съюз и на доста места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач, най-общо казано, е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за жалост, не е понижаване на крайната потребителска цена, а оставане на избран буфер, марж за търговеца, което в характерния подтекст в България се смята за антикризисна мярка “, изясни Бъчваров.
По думите му точно поради обвързването на 9-те % с ресторантьорската услуга на мястото на търговеца с директно и директно предложение на храна и питиета една пица може в заведение да е с ниско Данък добавена стойност, а при доставка – със общоприети 20%. Бъчваров акцентира, че „ касовите апарати са последният проблем “ и могат да се препрограмират дори отдалечено.
„ Нека да приемем, че Национална агенция за приходите ще ползва рационално контролния си механизъм, допускам, че данъчните органи също могат да си поръчат пица отдалечено “, означи представителят на Приходната организация.
Получава ли се обаче обстановка, в която се дават тласъци на бизнеси, които най- постоянно са хващани в нарушавания? „ Рисковете във връзка с заведенията за хранене и нощните заведения са релативно по-големи, в сравнение с в останалите сектори, само че не ме карайте да върша политически изявления “, отговори Росен Бъчваров.

Преди дни стана ясно, че след близо 30 година в системата на данъчните, напуща шефът на дирекция „ Контрол “ Васил Панов. Той е представлявал Национална агенция за приходите и в Държавната комисия по хазарта.
„ Мотивите му са персонални, това е негово персонално предпочитание “, сподели Росен Бъчваров. На въпрос дали Панов е позволил по-ниското облагане за
хазартни компании на Васил Божков представителят на приходната организация напомни, че ДКХ е групов орган с представители на ред други основни ведомства.
„ Хазартът беше облаган до 2014 година с налози. След 2014 година те бяха сменени с такси и излязоха от полето на Национална агенция за приходите “, акцентира Бъчваров.
Той разяснява и одита на Сметната палата, съгласно който в дирекции на Национална агенция за приходите проверките не са възлагани автоматизирано. По думите му това е по този начин само в „ огромни данъкоплатци “, където са събрани 1000 компании, осигуряващи 30 на 100 от приходите. „ В останалите структури има, да вземем за пример, 300 000 компании и, когато би трябвало да се изберат 3000 за проверка, има селекция. В „ Големи данъкоплатци “ се ревизират всички през избран интервал от време “, разясни представителят на Националната организация за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР