Намаляването на броя на опрашващите насекоми, като пчелите, кара цветята

...
Намаляването на броя на опрашващите насекоми, като пчелите, кара цветята
Коментари Харесай

Цветята изоставят опрашителите

Намаляването на броя на опрашващите инсекти, като пчелите, кара цветята да се оправят без тях и това е циничен кръг, който е нездравословен както за насекомите, по този начин и за посевите, съобщи Агенция Франс Прес.

" Доста опити демонстрират, че при липса на опрашители се следи понижаване на размера на цветовете и на производството на нектар ", изяснява пред Агенция Франс Прес Самсон Акока-Пидол, докторант в университета в Монпелие.

Това, което е " в действителност ново, е , че демонстрираме в естествена среда по какъв начин през последните 30 години растенията еволюират към раздор във взаимоотношението си с опрашителите ", продължава Акока-Пидол, който е началник на проучването, оповестено в New Phytologist.

Екипът от френския Център за функционална и еволюционна екология преглежда ориста на полската теменуга (Viola arvensis) и нейните опрашители на четири места в Парижкия район. 

Използвана е техника, известна като " екология на възкресението ", при която модерни цветя се съпоставят с такива на растения, чиито семена са събрани на същите места преди повече от 20 години и се съхраняват в национални ботанически центрове.

Резултатите демонстрират, че в Парижкия район, където намаляването на броя на опрашителите е видимо, днешните цветя са с 10% по-малки и създават 20% по-малко нектар от околните си прародители.

" Това надали е изненадващо, като се има поради, че " щом нектарът към този момент не е потребен, в случай че няма опрашители, няма смисъл да се създава, тъй като това е единствено  разход за растението ", изяснява Пиер-Оливие Шепту, съавтор на проучването.

Намаляването на броя на летящите инсекти е доказано в доста елементи на Европа вследствие на интензивното земеделие, замърсяването и изменението на климата.

Френското проучване демонстрира, че този спад предизвиква за рекордно малко време коеволюция на цъфтящите растения, която датира от милиони години. Това е по този начин, тъй като дивите растения не се задоволяват просто да пестят силата си. Те я пренасочват към самоопрашване - събитие, при което " всяко растение се възпроизвежда единствено със себе си ", продължава Пиер-Оливие Шепту. 

Около 80% от цъфтящите растения имат тази дарба и затова " огромна част от тях " биха могли да " еволюират към самовъзпроизводство " при липса на опрашители, прибавя Самсон Акока-Пидол.

Но това надалеч не е панацея. Първо, тъй като този развой би представлявал " еволюционна задънена улица, много необратима ", съгласно Шепту, защото при доста хомогенно генетично завещание има по-малко благоприятни условия за акомодация.

Втората последица е по-непосредствена и ще засегне земеделските култури. Полските теменужки порастват и измежду аграрни култури като маслодайната рапица или слънчогледа. Като притеглят опрашители, те им оказват помощ да се опрашват.

Големият губещ е опрашителят, който е жертва на същински циничен кръг. Намаляването на броя на опрашителите кара растенията да създават по-малко нектар и по този метод да изчерпват източника им на храна, което в допълнение заплашва оцеляването им и кара растенията да се оправят без тях.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР