Намаляване на първичните администратори на данни, премахване на монопола на

...
Намаляване на първичните администратори на данни, премахване на монопола на
Коментари Харесай

Администрацията ще предоставя по-бързо услуги, според нов законопроект

Намаляване на първичните админи на данни, унищожаване на монопола на първичните админи на данни върху данните в регистрите, по-масово потребление на служебния продан на данни са главните цели на плана за трансформиране на модела на административно обслужване, осъществен от администрацията на Министерския съвет по Оперативна програма „ Добро ръководство “. След инвентаризацията на административните режими и услуги в над 3700 места в цялата страна разпознати съответни проблеми и са предложни общо 605 ограничения за отстраняването им.

„ От една година тече натоварен развой за понижаване на административната и регулаторна тежест, като проблемите в тази област, разпознати от администрации, се възприемаха по-скоро като самооценка. Сега посредством оценката, дадена от самостоятелен външен съветник, се открояват и скритите проблеми, както и спомагателните благоприятни условия за понижаване на административната тежест “, изясни Красимир Божанов, шеф на дирекция „ Модернизация на администрацията “ към Министерския съвет.

Предложените ограничения са свързани с услугите, касаещи цялата държавна администрация и общите закони. Предложените промени са оповестени за публични съвещания на едноименния портал, като забележките и мненията ще бъдат прегледани от Съвета за административна промяна, по-късно и от Министерския съвет, с цел да се стигне до финалния вид на ограниченията за въвеждане на комплексното административно обслужване, за рационализиране на работните процеси по даване на административни услуги и за стандартизиране на основни за жителите и бизнеса услуги на общините.

Преди инвентаризацията са разпознати общо 2568 предоставяни услуги (към 23.10.2017 г.), като в границите на плана са посетени над 3700 местоположения на централни администрации и техните териториални звена, регионалните и общинските администрации, като е разширено и понятието „ гише “. Екипът по плана е ревизирал дали административните услуги подхождат на условията на Закона за администрацията, на Закона за електронно ръководство (ЗЕУ) и на Административно-процесуалния кодекс (АПК), в това число са събирането на такси за бързи и експресни услуги, за обслужването на едно гише, за реализирането на сложно административно обслужване (КАО), изясни Алеко Джилджов от дирекция „ Модернизация на администрацията “. Прегледани са били над 1100 регулаторни режима за жителите и бизнеса. В инспекцията са включени също организациите, предоставящи публични услуги, в това число просветителни, здравни, ВиК, топлоснабдителни, електроснабдителни, газоснабдителни, телекомуникационни, пощенски, транспортни, банкови, застрахователни, пенсионно-осигурителни, обществени, библиотечни услуги, услуги в региона на културното завещание или други сходни услуги. В спомагателните разпореждания на Административнопроцесуален кодекс се предлага и прибавяне на „ лица, осъществяващи обществени функционалности “, като са посочени нотариуси, частните правосъдни реализатори, и професионални организации, които правят регистрация и/или контролират по различен метод активността на членовете си (например асоциации на архитектите, на строителите и др.). Подобни организации ще имат право на достъп до REGIX по отношение на предоставяни от тях услуги, изискващи документи, към този момент налични в дадена администрация. От Асоциация на банките в България са дали лист от общо 143 документа, които банките желаят от потребителите, а те ги декларират в съответната администрация, изясни Джилджов. - В бъдеще би трябвало да обхванем и тези организации. “

Стандартизирането на еднотипните услуги към този момент напредва в общините, този развой би трябвало да обхване и услугите на профилираните териториални администрации (като Регионална инспекция за опазване на околната среда, басейнови дирекции, регионалните дирекции по земеделие и други), добави Джилджов.

Има и проблеми, ограничаващи заплащането по е-път, като да вземем за пример записаното в редица наредби условие да се показа „ документ за платена такса “. Тези условия би трябвало да отпаднат, с цел да се осъществя електронна услуга от край до край. Трябва да отпадне и условието за полагане на „ влажен щемпел “ от компаниите в заявки за услуги, защото нито Административнопроцесуален кодекс планува такива печати, нито Указът за печати го изисква, изясни Джилджов.

Предлага се и смяна на периода за осъществяване на услугите, като административна услуга, „ за която в специфичен закон няма очакван период за осъществяване, се прави незабавно, само че не по-късно от 3 работни дни. “ Досегашният период, записан в Административнопроцесуален кодекс е „ неотложно, или най-късно до 7 работни дни “.

Промените е общо 113 нормативни акта са подготвени и са налични в портала за публични съвещания.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР