Намаляване на обема на изкопните работи при изграждането на канализационни

...
Намаляване на обема на изкопните работи при изграждането на канализационни
Коментари Харесай

Намаляват обема на тръбите за отпадъчни води с наредба

Намаляване на размера на изкопните работи при построяването на канализационни системи, наново потребление на изкопания материал и предпочитано потребление на рециклирани строителни артикули са измежду ограниченията, които са залегнали в план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-8 от 2013 година за планиране, създаване и употреба на канализационни системи. Предложените промени са оповестени за публично разискване от Министерството на районното развиване и благоустройството в Портала за публични съвещания и на уеб страницата на министерството.

Проектонаредбата е създадена от работна група с специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Камарата на строителите в България и Съюза на ВиК операторите в Република България. Участниците в нея направиха обзор по използването на условията на настоящата нормативна уредба и разбор на нуждата от нейното изменение с спомагателни данни, с цел да се усъвършенства наредбата и да се приведат в сходство с европейските стандарти. С нея се вкарват правила на устойчивото строителство, които са измежду главните условия към градежите.

С оглед запазване на околната среда и оползотворяване на естествените запаси се регламентира при строителството на нови канализационни системи предпочитано да се употребяват строителни артикули, в това число и рециклирани, които съдържат екологично съвместими естествени първични материали и подлежат на цялостно преработване или оползотворяване. Целта е да се докара до понижаване на строителните боклуци по време на построяването и употребата на системите.

Според предлаганите промени механизираните процеси в пречиствателните станции за отпадъчни води и условието за редом работещи уреди стават наложителни и за станциите с потенциал от 2000 до 10 000 еквивалент поданици. При проектирането на пречиствателни станции следва да се регистрира и опцията за създаване на повече от една пречиствателна станция за филтриране на отпадъчни води в обитаемото място. Други промени плануват в обитаеми места, в които има разделна улична канализационна мрежа, да се проектира и сградно канализационно отклоняване за парцели, които заустват дъждовни или подпочвени води, с цел да се водят в уличната дъждовна канализационна мрежа. Сред измененията е и условие в станциите да се проектират пунктове за мониторинг на качеството на водите, които да разрешават вземането на представителни проби.

С плана на Наредба се вкарват условия при проектирането и построяването на дълбоководни зауствания, в това число нормативните актове в сходство с които се съгласува и утвърждава капиталовия план за дълбоководно заустване в морето, към броя на тръбопроводите за заустване, тяхното оразмеряване, обезпечаването им при полагане върху морското дъно, метода на изпускане на пречистените води и други Освен това, в края на тръбопроводите, където ще се зауства пречистената отпадъчна вода, ще се инсталират специфични дифузори за по-добро разпръскване и разбъркване на сладката и солената вода. Залага се и че на всеки пет години ще се правят подводни водолазни огледи на цялото трасе на тръбопровода за заустване. Такива ще се вършат и след всяка зима, както и изключително след щормове със статут на злополучие.

Въвежда се и най-малък обсег на събираните и поддържани от ВиК операторите данни за задачите на проектирането, построяването и техническата употреба на канализационните системи. Те ще включват информация за съществени механически параметри на канализационните клонове като дължина на сектори от шахта до шахта и диаметри, присъщи коти и характерни характерности на ревизионните шахти, преливниците, задържателните резервоари, помпените станции и пречиствателните станции за отпадъчни води. Ще се събират данни и за броя битови и небитови клиенти, които обслужва канализационната мрежа и заустени отпадъчни количества от небитови клиенти. Данните за положението на канализационната мрежа ще включват година на създаване, материал на тръбите, информация за повреди, наводнения, инспекции, планувани и подхванати ограничения при употребата и поддържането на мрежата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР