Намаляване на обема на изкопните работи при изграждането на канализационни

...
Намаляване на обема на изкопните работи при изграждането на канализационни
Коментари Харесай

Наредба намалява обема на изкопите за ВиК

Намаляване на размера на изкопните работи при построяването на канализационни системи, наново потребление на изкопания материал и предпочитано потребление на рециклирани строителни артикули са измежду ограниченията, които са залегнали в план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-8 от 2013 година за планиране, създаване и употреба на канализационни системи. Предложените промени са оповестени за публично разискване от Министерството на районното развиване и благоустройството в Портала за публични съвещания и на уеб страницата на министерството. Проектонаредбата е създадена от работна група с специалисти от Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Камарата на строителите в България и Съюза на ВиК операторите.

Участниците в нея направиха обзор по използването на условията на настоящата нормативна уредба и разбор на нуждата от нейното изменение с спомагателни данни, с цел да се усъвършенства наредбата и да се приведат в сходство с европейските стандарти. С нея се вкарват правила на устойчивото строителство, които са измежду главните условия към градежите.

Според предлаганите промени механизираните процеси в пречиствателните станции за отпадъчни води и условието за редом работещи уреди стават наложителни и за станциите с потенциал от 2000 до 10 000 еквивалент поданици. При проектирането на пречиствателни станции следва да се регистрира и опцията за създаване на повече от една пречиствателна станция за филтриране на отпадъчни води в обитаемото място. Други промени плануват в обитаеми места, в които има разделна улична канализационна мрежа, да се проектира и сградно канализационно отклоняване за парцели, които заустват дъждовни или подпочвени води, с цел да се водят в уличната дъждовна канализационна мрежа. Сред измененията е и условие в станциите да се проектират пунктове за мониторинг на качеството на водите, които да разрешават вземането на представителни проби.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР