Намаляване на лихвените разходи и подобряване на капиталовата структура с

...
Намаляване на лихвените разходи и подобряване на капиталовата структура с
Коментари Харесай

United Group: Смятаме, че Булсатком перфектно се вписва в нашата българска история

Намаляване на лихвените разноски и възстановяване на финансовата конструкция с взор към деликатно плануван напредък стоят зад излъчванията облигации за 1,73 милиарда евро, които пласира United Group - притежател на Vivacom и " Нова Броудкастинг Груп ". Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф " Връзки с вложителите и стратегически разбори " в групата Бояна Михайлович пред Money.bg.

Според нея възможното придобиване на " Булсатком " се вписва в тактиката UG у нас и не са изключени и други сходни покупко-продажби, само че на по-късен стадий.

Устойчив напредък

В началото на предходната седмица United Group в началото пласира облигации на стойност 1,25 милиарда евро за да се удължи падежът на рефинансираните облигации от 2025 година и 2026 година, само че по-късно групата реализира и по-ниски лихвени разноски по облигации с матуритет 2029 година (на стойност 480 млн. евро).

В формалното известие на групата се показва, че капиталовата общественост е оценила високо договорката, посредством и на положителните резултати. " Трябва да подчертаем, че този растеж е резистентен - не се разрастваме единствено като мащаб, а става дума за диверсификация в продуктовото портфолиото, географските райони и основните сегменти ", безапелационна беше Михайлович, като уточни, че от 2000 година United Group е осъществила 150 придобивания и от 2015 година приходите и облагата преди лихви, налози и амортизации са скочили 6-кратно.
 Съдът не даде на United Group инфраструктурата на
Съдът не даде на United Group инфраструктурата на " Булсатком " - към този момент

Комисия за защита на конкуренцията не е дала никакви претекстове за какво решението ѝ в интерес на договорката е с авансово осъществяване

Vivacom е на второ място като дял от приходите на United Group, като отстъпва само на NOVA в Гърция.

" През годините, в интервала на удобни макроикономически условия и среда на ниски лихвени проценти, ние осъществихме редица мощно синергични и увеличаващи цената придобивания, които по-късно осигуриха напредък през идващите години. Очевидно е, че Vivacom е един от най-ярките образци за сполучливи придобивания и интеграции, които сме направили. И това е обвързвано с прочут дълг в балансите - само че когато употребявате този дълг за положителни цели и фактически развивате компанията, това е от изгода за всички заинтригувани страни ", означи шефът.
 United Group продаде клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения
Собственикът на Vivacom продаде част от инфраструктурата си у нас и в още две страни

Саудитската stc Group ще заплати общо 1,22 милиарда евро

По думите ѝ смяната в макроикономическата обстановка през последните години и по-високите лихви е станало причина за раздялата с пасивната мрежова инфраструктура в България, Словения и Хърватия - парите от договорката са понижили задлъжнялостта на бизнеса и са освободили запас за предстоящ напредък. " Веднага щом се появиха признаци на възобновяване, ние се върнахме на пазарите на облигации ", добави Михайлович.

" Булсатком " и...?

На въпрос на Money.bg дали тези признаци на възобновяване значат нови придобивания, тя акцентира, че към момента подобен вид покупко-продажби би трябвало да преодоляват по-висока летва. " Никога не вършим придобивания единствено за 1 плюс 1 да направи две. При неподходяща макроикономическа среда всичко би трябвало да е по-добро, в сравнение с в средата на ниски или нулеви лихвени равнища, когато на процедура имаше " евтини пари " на всички места ", отговори Михайлович.

Тя даде образец с придобиването на " Булсатком ", което провокира съществени земетресения в телеком бранша у нас. " За нас " Булсатком " се вписва съвършено в историята на United Group в България. Сега те имат финансови усложнения и проблеми, губят пазарен дял. Ние имаме вяра, че, откакто ги интегрираме в United Group и във Vivacom, те ще могат да предложат на клиентите по-добри услуги, а ние ще реализираме избрани синергии ", изясни Бояна Михайлович.
 United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom пробва да избави народен оператор
United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom пробва да избави народен оператор

Заемът за Спас Русев и решението за придобиване на " Булсатком " са две самостоятелни интервенции, безапелационни са от групата

По думите ѝ това е доказателство, че United Group не се е отказала от нови придобивания и продължава да следи за нови благоприятни условия - само че огромните покупко-продажби изискват време както преди реализацията си, по този начин и в интервала на интеграция в границите на групата след регулаторното утвърждение: " Не може да се каже, че ще излезем на следващия ден с вест за огромна договорка, само че това е допустимо през идващите години. Няма и причина да не прилагаме тактиката си на нови пазари, в случай че се появи опция ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР