„Намаляване на данъците не се прави с намаляване на приходи

...
„Намаляване на данъците не се прави с намаляване на приходи
Коментари Харесай

Красен Станчев: Намаляване на ДДС не се прави с намаляване на приходи без съкращаване на разходи

„ Намаляване на налозите не се прави с понижаване на доходи без редуциране на разноски. А в такава година на пандемия разноските се усилват. Минимумът на недостиг на бюджета в края на годината ще бъде към 2,5 милиарда лв. “. Това акцентира пред БНР икономистът Красен Станчев, ръководител на УС на Института за пазарна стопанска система.

Данъкът върху добавената стойност за ресторантьорските услуги и книжните произведения се понижава от 20 на 9 на 100, реши на първо четене бюджетната комисия в Народното събрание.

Според Станчев казусът не е в данъчното законодателство, а в Кодекса на труда:

„ Стига се до безредни дейности, когато без да мериш, режеш и след това установяваш, че сметката е по-скъпа. Проблемът на всички сезонни действия е, че в България така наречен трудови контракти за почасови услуги са доста малко – 4,4% от всички контракти. Средното за Европа е три пъти повече, а в Черна гора е съвсем 1/3 от трудовия пазар “.

В предаването „ Преди всички “ икономистът добави:

„ Когато заведенията за хранене заплащат наеми и наемодателите не са регистрирани по Данък добавена стойност, те имат избрани условия. Да се вземат решение тези проблеми с Данък добавена стойност, който финансира половината от бюджета на страната, не е рационално, в случай че не се съкратят други бюджетни разноски, а те не могат да се съкратят, тъй като най-големият бюджетен разход – към 1/3 от бюджета е обществени действия “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР