Намаляване на бюрокрацията, разработване на план за икономическо възстановяване, финансова

...
Намаляване на бюрокрацията, разработване на план за икономическо възстановяване, финансова
Коментари Харесай

И при коронавируса германските инвеститори желаят най-вече намаляване на бюрокрацията

Намаляване на бюрокрацията, създаване на проект за икономическо възобновяване, финансова помощ и данъчни облекчения - това са ограниченията, които немските вложители в България чакат от държавното управление в разгара на рецесията с разпространяването на ковид.

Блицанкета на Германо-българската индустриално-търговска камара измежду нейните членове, сподели, че една трета от компаниите възнамеряват да пуснат чиновниците си в насилствен отпуск, всеки пети възнамерява съкращения, а 18% ще свият производството.

Под 8% от интервюираните са дали отговор, че коронавирусът не оказва въздействие на работата им в България. Всеки пети управител изпитва неустановеност за бъдещето на бизнеса или вложенията си. Голяма част от участниците претърпяват загуби, заради анулирането на бизнес начинания, настоятелен срещи, панаири и събития (17.78%). Недостигът на ликвидност
(12.89%), спадът на търсенето на личните артикули (14.67%), отсъствието на чиновници заради болест (12.44%), смяната на веригите за доставки (11.56%), както и ограничението на пътуванията (9.78%) са другите спънки, изтъквани от бизнесмените.

По-голямата част от участниците (30,77%) чакат забележителен спад на своите продажби/приходи през 2020 година вследствие на ковид. 23.08% от интервюираните декларират, че към момента не могат да преценяват обстановката и надлежно последствията.

Мерките, които страната би трябвало да предприеме, съгласно участвалите в анкетата са: понижаване на бюрокрацията и опростяване на процесите (21.70%), основаване на проект за икономическо възобновяване (20.85%), даване на финансови помощни средства (16.60%), както и на данъчни облекчения (18.30%), повече конкретизация за ограниченията в областта на бизнеса (15.32%), държавна помощ за експортно обезпечаване (2.98%), отваряне на зелени коридори за експорт и импорт, понижаване на Данък добавена стойност и на цените на горивата и използване на повече ограничения за МСП (3.40%).
.
Представителите на фирмите декларират, че се нуждаят от повече информация от държавното управление за възобновяване на заплатите, за ограниченията при форсмажорни условия, чакат съответна поддръжка в това число и за това по какъв начин да се оправят с към този момент инфектирани чиновници. Бизнесът упорства и за повече бистрота при разпределянето на финансовите запаси от Европейски Съюз

От своя страна шефовете на фирмите показват подготвеност да поддържат изпълнителната власт - 30% са подготвени да разработят съответни ограничения за справяне със обстановката и да ги дават на способените органи, всяка пета е съгласна да подари от своето произвеждане и услуги, а всяка десета - да поеме обществен патронаж на най-силно засегнатите обществени групи или да подкрепи Националния действен щаб с нужните запаси. Други са подготвени да дават защитни средства (8.75%) или финансова помощ (2.50%). За 18.75 % от интервюираните, запазването на работни места, даренията и заплащането на налози и такси, са главната помощ, която могат да дават на държавното управление.

Проучването е извършено сред 20 и 23 март измежду 75 компании от секторите " Услуги, финанси и консултиране " (15%), " Транспорт и логистика " (10%), " ИТ и програмен продукт " (14%), " Машиностроене " (10%), " Търговия на едро и дребно "
(15%), " Производство на електорника " и " Аутомотив " (8%), " Mедицинска инсталация и фармацевтични услуги " (9%), " Текстилна промишленост " (8%), " Производство и преправка на метали " (3%) и други (8%).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР