Намаляване на административната тежест при регистрация и пререгистрация на фондации

...
Намаляване на административната тежест при регистрация и пререгистрация на фондации
Коментари Харесай

Наредба предлага по-лесна регистрация на дружества с нестопанска цел като мярка срещу кражбите на фирми

Намаляване на административната тежест при регистрация и пререгистрация на фондации и сдружения с нестопанска цел, ограничение на опцията за показване на неистинен документи за смяна на условия за комерсиалните сдружения и оповестяване на правосъдни актове по производствата по стабилизация на търговци, изпаднали в несъстоятелност. Тава са част от измененията в Наредбата за водене, запазване и достъп до Търговския указател, която Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване през днешния ден, заяви пресцентърът му.

С препоръчаните промени се доразвиват правилата, залегнали в регистърната промяна, с която регистрацията на юридически лица с нестопанска цел се извежда като правоохранителна активност от правосъдната система и се включва в Единния регистрационен център на юридическите лица, изграждан от Агенция по вписванията.

Последните признати промени на Закона за юридическите лица с нестопанска цел плануват от 1 януари 2018 година те да могат да подават по интернет заявките си за регистриране, пререгистрация, смяна на шеф, адрес и други Освен това фондациите и сдруженията, които желаят да подават заявките си на хартия, ще могат да употребяват всяка една от 27-те служби по регистрация на Агенцията по вписванията в страната без значение от тяхното седалище.

В същото време отпада задължението да се прави обособена регистрация и в указател БУЛСТАТ, защото сред двата регистъра ще бъде основан автоматизиран двустранен продан на данни.

Наредбата се синхронизира и с последните промени в Търговския закон, които целят ограничение на кражбите на компании. Тя урежда и задължението за нотариална легализация на подписите на протоколите от общите събрания на съдружниците, договорите за прекачване на дружествени дялове и договорите за прекачване на комерсиално дружество.

Новите текстове обезпечават прекосяването на активността на Централния указател на особените залози от Министерството на правораздаването към Агенцията по вписванията и уреждат цялостната електронизация на регистъра на особените залози за даване на електронни услуги.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР