Намалява план-приемът в университетите у нас. Това обяви днес образователният

...
Намалява план-приемът в университетите у нас. Това обяви днес образователният
Коментари Харесай

МОН разясни промените в средното образование, намаляват и приема в университетите

Намалява план-приемът в университетите у нас. Това разгласи през днешния ден просветителният министър Красимир Вълчев. Във ВУЗ-овете през 2019 година ще бъдат признати към 54 хиляди студенти, включително влизат местата за магистри и докторанти.

Сметката демонстрира, че спрямо 2018 година - местата ще бъдат с 2700 по-малко. Приоритетни остават инженерните специалности в техническите посоки и в естествените науки. От МОН обявиха, че мярката се постанова поради разминаване сред броя на нужните експерти и признатите студенти, съобщи bTV.

"Обществената загуба ще бъде доста по-голяма, в случай че не осигурим експерти. Броят на завършващи възпитаници е еднакъв, ние не можем да го променим. Трябва да създадем по този начин, че да насочим по-голямата част от тях към инженерно-техническите професионални посоки ", сподели просветителният министър.

Промените в междинното обучение

За първи път през идната година учениците в X клас ще поставят изпит за довеждане докрай на първи гимназиален стадий, съгласно новия Закон за предучилищното и учебното обучение. Удостоверението за него ще включва оценките от 8 клас до 10 клас.

В дипломата на тези възпитаници, когато завършат 12-и клас през 2022 година, ще бъдат вписани окончателните оценки от изучаваните от тях предмети в 11 и 12-клас. Това ще се отнася за всички гимназии, без значение дали са профилирани или професионални, в дипломата на учениците за 12-и клас ще са оценките по български език, математика, физическо образование, гражданско обучение и по непознат език. В професионалните гимназии непознатият език обаче ще бъде по специалността, заяви през днешния ден на конференция заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя сподели, че през вчерашния ден се е състояла среща със Съвета на ректорите и е станало ясно, че при кандидатстването на учениците в университет могат да бъдат употребявани и оценките от първия гимназиален стадий, вписани в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий.

Няколко са разновидностите при кандидатстване във висшите учебни заведения, като университетите "ще преценят дали да вземат оценката от матурата, от дипломата за приблизително обучение, в случай че съответствува с профила, или да се вземе оценката от първия гимназиален стадий ", изясни Михайлова.

Удостоверението за първия гимназиален стадий е безусловно законен документ, който демонстрира постигнатите резултати от курса за образование в осми, девети и десети клас по предметите в общата и в избираемата подготовка, съобщи заместник-министърът.

Министър Красимир Вълчев даде образец за възпитаник, който желае да кандидатства в университет с история, като изясни, че "независимо дали той завършва с проучването на история в десети, 11-и или в 12-и клас, ученикът ще може да кандидатства с история ".

Дипломата за приблизително обучение е единствената, в която има междинен триумф от курса на образование, който се вписва, само че единствено за оценките от 11 и 12-клас, заключи Михайлова. Тя осведоми, че този нов тип на дипломата за приблизително обучение ще влезе в действие през 2022 година, само че през новата образователна година, която следва, ще стартират десетокласниците, които в идната година ще завършат с уверение за първия гимназиален стадий.

По мотив на терзания на родители, дали би трябвало да местят децата си след десети клас, с цел да имат оценка в дипломата, министър Вълчев разяснява, че "не би трябвало, тъй като без значение по кое време са завършили - в десети, 11-и или в 12-и клас, с проучването на един предмет, ще имат оценка за кандидатстване във висше учебно заведение ".

Първият випуск, който ще приключи по новата образователна стратегия и конструкция, в 2022 година ще е в 12-и клас, а през 2020 година ще приключи десети клас, осведоми министър Вълчев. През 2022 година ще е първият випуск у нас с такава нова тапия за приблизително обучение, добави Таня Михайлова.

Според новия учебен закон учениците в 11-и и в 12-и клас учат профилирани предмети, има и нов тип учебни заведения - обединени, които са до десети клас. Сега обединените учебни заведения в страната са 68, само че следващата година ще са с 3 повече, сподели Михайлова. Тя посочи, че учениците, които завършат обединените учебни заведения, ще може да продължат да учат след десети клас в други учебни заведения. Учениците, които учат в този момент по новата просветителна конструкция, са в девети клас.

Министър Вълчев напомни, че по остарелия Закон за националната култура удостоверение за ръководство на транспортно средство се получаваше след приключено главно обучение, а по новия закон ще се получава след приключен десети клас.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР