Намалява концентрацията на средногодишните стойности по показател фини прахови частици

...
Намалява концентрацията на средногодишните стойности по показател фини прахови частици
Коментари Харесай

РИОСВ отчита намалено замърсяване на въздуха в Смолян

Намалява концентрацията на средногодишните стойности по индикатор фини прахови частици в Смолян по отношение на наблюденията за качеството на атмосферния въздух. Това демонстрира разбор на концентрациите на фини прахови частици (ФПЧ10) за интервала от 2017 до 2019 година в това число, оповестяват от Районната ревизия за запазване на околната среда и водите (РИОСВ).
Според данни от Автоматичната измервателна станция – Смолян, през 2017 година средногодишната централизация в регионалния град е била 39.42 µg/m3, а през 2018 година – 36.14 µg/m3. През 2019 година при норма от 40 µg/m3 са регистрирани стойности от 33.65 µg/m3. По отношение на дните с наднормени стойности на ФПЧ10 също се следи спад, като през 2017 година те са били 87 по отношение на 56 дни през 2019 година
През отоплителния сезон главен източник на замърсяване с прахуляк остава изгарянето на твърди и течни горива от бита, а причина за превишенията и невъзможността за разпръскване на атмосферните замърсители през зимния сезон са географското разположение на града и характерните метеорологични условия /ниска скорост напразно, съществуване на инверсии и др./.
Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян прави надзор на промишлени предприятия  за изпусканите  отпадъчни газове от горивни процеси, влияещи на качеството на атмосферния въздух, които разполагат с горивни съоръжения с мощ над 0,5 MW. В частни домове нямаме пълномощия да правим инспекции на горивни съоръжения, прецизират от екоинспекцията.
Предвид това, че цехове, търговски обекти и други обекти, притежаващи горивни съоръжения с мощ под 0,5 MW, не попадат в обсега на надзор, при инспекции екоинспекторите наблюдават само за нерегламентирано изгаряне на боклуци от активността на обектите.
При осъществените от началото на отоплителния сезон инспекции не са установени нарушавания, а контролът на екоинспекцията продължава.
Във връзка със зачестилите сигнали в обществените мрежи инспекцията осведоми, че гъстият пушек не е знак за нелегално изгаряне на боклуци, защото същият се следи при разпалване на горивните съоръжения на въглища и изгаряне на дърва с по-висока мокрота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР