Намалява броят на неявилите се ученици на Националното външно оценяване

Намалява броят на неявилите се ученици на Националното външно оценяване ...

Намалява броят на неявилите се на Националното външно оценяване за четвърти клас в област Варна.

Намалява броят на неявилите се ученици на Националното външно оценяване за четвърти клас в областта.

Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна.

За така наречените „малки матури“ по български език и литература на 9 май участие за заявили 4488 ученици, а явилите се такива са 4375 на брой. „Не се явиха 113 деца по семейни или здравословни причини. На 10 май, на външното оценяване по математика се явиха 4382 ученици – 106 не се явиха“, съобщи Венцеслава Генова.

При изпитът по „Човекът и обществото“ на 14 май са се явили 4399 ученици. Неявените за този изпит са 89 на брой. При външното оценяване по „Човекът и природата“ на 16 май в изпитите са участвали 4376 ученици. Общо 113 са заявили участие, но не са се явили в изпитния ден. „В Националните външни оценявания участие взеха и 37 ученици със специални образователни потребности от 19 училища в област Варна“, допълни Венцеслава Генова.

По думите й, само едно дете със специални потребности не се е явило в изпитния ден. Националните външни оценявания са се провели в 93 училища, а от 44 в област Варна единствено Специално училище за ученици за нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ не е взело участие поради липса на ученици в IV клас.

„Неявилите се са в рамките на допустимите стойности – разболяват се, нещо друго семейно се случва, но при 4488 очаквани т.е. заявили, да не се явяват малко над 100, а на „Човека и обществото“ са даже под 100, е добра тенденция“, заяви Венцеслава Генова. /moreto.net

Източник: dnesplus.bg