Намалява броят на колите у нас - за пет години

...
Намалява броят на колите у нас - за пет години
Коментари Харесай

България влиза в петте страни от ЕС с най-малко леки коли спрямо населението

 Намалява броят на колите у нас - за пет години и половина записаните коли у нас понижават с 4,8%. Към 1 юни записаните коли у нас са били 2 768 млн. броя, сочат данните на Евростат и Министерство на вътрешните работи.

Увеличението на броя коли в огромните градове се дължи по-скоро на миграцията на хората към градовете, отбелязва " Труд ".

Сред страните от Европейски Съюз има единствено три, в които има спад в броя на записаните леки коли през интервала от 2013 година - 2017 година, сочат оповестените през вчерашния ден данни на Евростат.

Освен България, това са Франция със спад от 2,6%, и Литва, където понижението е с 25%. Но понижението в Литва се дължи на това, че всички коли без механически обзор или без застраховка “Гражданска отговорност " през 2014 година бяха дерегистрирани.

България изостава и по брой на колите по отношение на популацията. На първо място по този индикатор в Европейски Съюз е Люксембург, където на 1000 поданици има 670 леки коли. На второ място е Италия с 625 автомобила на 1000 поданици. Други страни с висок % на моторизация са Финландия (617 автомобила), Малта (613 автомобила) и Кипър (609 автомобила).

България влиза в петте страни от Европейски Съюз с минимум леки коли по отношение на популацията. У нас има към 390 коли на 1000 поданици. По-зле са единствено в Хърватия, Латвия, Унгария и Румъния. Като северната ни съседка е на последно място единствено с 261 коли на 1000 поданици.

В Европейски Съюз нарастват колите с различни горива, в това число хибриди.

През 2017 година максимален дял на различните горива при записаните нови коли се следи в Полша (8,7%) и Италия (8,2%).

Делът на колите с различно гориво зависи от разнообразни тласъци, които оферират държавните управления като да вземем за пример данъчни облекчения, дотации или характерни привилегии, като да вземем за пример достъп до ленти за градския превоз, безвъзмезден паркинг и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР