Намалява броят на хората, излезли в пенсия през последните 2

...
Намалява броят на хората, излезли в пенсия през последните 2
Коментари Харесай

Намалява броят на хората, излезли в пенсия през последните 2 години

Намалява броят на хората, излезли в пенсия през последните 2 години, регистрира Националният застрахователен институт. През 2017 година са се пенсионирали с 8.8 на 100 по-малко хора по отношение на година по-рано. Тенденцията се резервира и през първото полугодие на 2018-а, когато излезлите в пенсия са с 4 хиляди души по-малко по отношение на юни предходната година. 

Възрастта и стажа за излизане в пенсия ще се покачват всяка година. Това обуславя по--малкия брой нови пенсионери, само че по-дългите осигурителни интервали оказват позитивно въздействие върху размерите на пенсиите, регистрират от Национален осигурителен институт.

Според статистиката понижават като брой всички новоотпускани пенсии - както за стаж и възраст, по този начин и инвалидните, наследствените и тези, несвързани с трудова активност. За сметка на това от началото на годината Национален осигурителен институт регистрира растеж от близо 19 на 100 при отпусканите пенсии в понижен размер при недостигаща една година възраст.

През 2017 година, когато минималната пенсия се усили два пъти и доближи 200 лв., приблизително пенсионерът е получавал 318 лв., растеж от 3,7  на 100 по отношение на 2016-а.

Мъжете се пенсионират с по-висок личен коефициент, малко над 1,2. За дамите той е с 2/10 от % по-нисък, което обуславя и по-ниските размери на получаваните пенсии при тях.

60% от новите пенсионери, изпълнили условията за стаж и възраст, са сред 60 и 64 годишни. 2/3 от хората, получаващи пенсии за неработоспособност, са във възрастовата група 50-59 години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР