Намаленият дебит на водоизточниците наложи въвеждане на воден режим в

...
Намаленият дебит на водоизточниците наложи въвеждане на воден режим в
Коментари Харесай

Възстановяват неработещ от 30 г. водоем, който може да реши проблема с водния режим на с. Тополово

Намаленият дебит на водоизточниците наложи въвеждане на воден режим в асеновградското село Тополово. Той продължава към този момент към месец и не е ясно по кое време ще бъде анулиран. " Основният водоизточник на селото е речното водохващане и настрана са разполагаем още няколко каптажа. Когато равнището на водата е ниско в самия извор няма различен метод за справяне с казуса, с изключение на въвеждането на режим, с цел да може водоподаване да има до всички семейства. В случая се вършат две прекъсвания - едно централно от 20:00 ч. до 06:00 ч. и след това зонирано в ниската зона от 12:00 ч. до 18:00 ч., с цел да може вода да има във високата зона на селото " , изясни за Actualno.com шефът на клона на ВиК в Асеновград - инженер Димитър Кавалджиев.
Той добави, че за справяне с казуса от водното сдружение са възнамерявали ограничения, които към този момент се извършват. Възстановява се водоем с съдържимост от 150 кубика, който не е функционирал близо 30 години. Той е ситуиран при речното водохващане, където всекидневно водата е с максимален дебит. На този стадий му е изработен главен ремонт с хидроизолация. Чрез помпена станция, която сега също се възвръща и й следва промяна на дограма и помпа, скоро ще се подава вода в построената водопроводна апаратура. Чакат се екипи на " ЕВН-България ", които би трябвало да открият нова партида, с цел да има прекарано електричество.
Целта е и този водоем да бъде въведен към останалата водоразпределителна мрежа. " Предполагам, че до месец оборудването ще бъде изпълни възобновено. Може би, до тогава режимът ще отпадне, само че за в бъдеще спомагателният водоем ще е от изгода. Вероятната причина за изоставянето му преди години е, че броят на жителите в Тополово е бил намален и не е имало толкоз огромна потребност от водоподаване. Сега обаче популацията в селото още веднъж е повишено и потреблението е по-голямо ", разяснява Кавалджиев. Чрез новото оборудване се цели прихващане на водата, която не е могло да бъде обхваната досега. С него на това място 150-кубиковите водоеми ще станат два. Разходите по осъществяване на планувания план са от бюджета на ВиК. Очаква се до към месец възобновеният водоем да влезе в употреба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР