Намалението на цената на природния газ е безпрецедентно. Всичко това,

...
Намалението на цената на природния газ е безпрецедентно. Всичко това,
Коментари Харесай

Петкова обясни как ще усетим намаляването в цената на природия газ

Намалението на цената на природния газ е невиждано. Всичко това, което направихме, е ориентирано към битовите консуматори и българският бизнес. Това съобщи в ефира на утринния блок на Българска национална телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.
По думите ѝ е написано в закона по кое време да се случи това с доста ясни разпореждания. В 30-дневен период топлофикационните и газоразпределителните сдружения би трябвало да създадат своите планове. С заплащането в кеш във връзка с връщането на тези пари, Петкова изясни, че това ще затрудни топлофикационните сдружения. По думите на министъра най-хубавият вид е с прихващането по сметките. Всичко това се отнася до всички топлофикационни и газоразпределителни сдружения.
Ако нашата сметка е 100 лв., а понижението е ни е 80, то ние ще платим 20 лв.. Това е, изясни в резюме Теменужка Петкова.
Цената на топлинната сила е контролирана от КЕВР, в цената е включена и съответната норма на възвращаемост. Аз не считам, че ще настъпят някакви разтърсвания във финансовото положение на теци сдружения, сподели още енергийният министър.
Според Петкова сътрудниците ѝ от КЕВР не са съумели бързо и съответно да обяснят методиката и изчисленията си за съответната планирана цена и оттова се е появил информационният проблем. Беше въпрос на неверна връзка и отсам потегли цялото това недоумение за тази цена, разясни Петкова. Тя напомни думите на ръководителя на КЕВР Иван Иванов, че ще има понижаване с 14% на цената на услугата за идващия регулаторен интервал.
Петкова сподели, че актуалният състав на КЕВР се е присъединил в сложни времена, с цел да се постави ред в бранш " Енергетика ". По думите на Теменужка Петкова са се появили доста специалисти в кавички, които са обяснявали по какъв начин намаляването на цената на природния газ е един огромен пиар. Всички тези специалисти би трябвало или да се извинят, или да замълчат, уверена е още министър Петкова. Тя разясни, че няма аргументи за повишаване на цената на електрическата сила.
По думите на енергийния министър в ход е процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене " - подписани са договорите за конфиденциалност с петте компании, изпратен е и осведомителният меморандум по плана. Петкова разясни, че можем да бъдем оптимисти във връзка с този енергиен план, защото към него имат интерес компании, които са в топ 10 на най-хубавите в света.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР