Наложително е преизчисляване на пенсиите, категорично заяви пред БНР Ваня

...
Наложително е преизчисляване на пенсиите, категорично заяви пред БНР Ваня
Коментари Харесай

Ваня Григорова: До 2060 г. две пенсии са по-малко от една

Наложително е преизчисляване на пенсиите, изрично съобщи пред БНР Ваня Григорова, стопански консултант на КТ "Подкрепа ". Според специалисти от Национален осигурителен институт обаче страната няма опция да направи това.

Ако приказваме за частните пенсионни фондове, които се привиждат като някакъв обезщетителен механизъм за недофинансираната държавна система – това няма по какъв начин да се случи и освен за първите пенсионери. През 2016 година Национален осигурителен институт разгласява актюерски отчет и там може да се види по какъв начин "две пенсии " са по-малко от една. Данните на КФН демонстрират каква е доходността и по какъв начин не е допустимо за голямата част от хората да получават даже толкоз, колкото биха получили от Национален осигурителен институт. До 2060 година са плановете, оповестени в отчета. До 2060 година "две пенсии " са по-малко от една, разяснява Григорова.

Представиха законодателни текстове, предвиждащи пожизнена втора пенсия

Според нея системата е сбъркана. Частните фондове не са основани за това хората да получават по-високи пенсии, а да обезпечават облага на някого, безапелационна е тя.

В двата законопроекта за възрастните хора, които през днешния ден ще се гледат в обществената комисия, няма съвсем нищо, което да заслужава да се отделя в обособен законопроект, означи Ваня Григорова. Според нея, в случай че депутатите желаят да усилят обществените помощи за възрастните хора, могат да го създадат през Закона за общественото подкрепяне.

Сега, с цел да се покажат като бранители на възрастите, го отделят в обособен закон. Това е чист популизъм, безапелационна е тя.

КНСБ: Максималната пенсия би трябвало да стане 1350 лева от 1 юли 2020 година

Според Григорова депутатите действително нищо не желаят да създадат. По думите ѝ отделянето на разнообразни групи български жители в обособени закони е извънредно порочно.

Ваня Григорова счита, че е допустимо депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лв.. Управляващите би трябвало да покажат, че техните поддръжници в Народно събрание има смисъл да бъдат там, изясни тя.

Няма да се усилва възрастта за пенсия - остава 65 година до 2037 година

Григорова разяснява и въглищните централи и попита какво ще се случи с работещите в тях след затварянето им: "Нека ги затворим – какво вършим по-късно? Кога ще дадем отговор на този въпрос, откакто десетки хиляди хора ще останат без работа. Това има капацитета да обезлюди целия регион от Стара Загора до южната граница ". Тя акцентира, че в програмата "Визия за България 20-30 " с 10-годишен небосвод би трябвало да се заложат ограничения за различна претовареност и различни източници на електрическа енергия. Националната стратегия по никакъв метод не маркира даже този голям проблем, означи икономическият консултант на КТ "Подкрепа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР