Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по

...
Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по
Коментари Харесай

Кирил Добрев: ПЕС трябва да вземе отношение за честността на изборния процес в България

Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния развой в България. Това се споделя в отчета, който беше прегледан на съвещанието на Народно събрание на Българска социалистическа партия през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на партията.

От левицата приканват партиите от политическото си семейство да предизвикват обществена полемика на европейско равнище по тематиката с присъединяване на държавните институции като репресивни принадлежности и намесата им политическия живот на страната отвън техните пълномощия.

"Това е един от методите, по който ще можем да дадем сигнал и да създадем крачка в посока попречване на тези порочни практики. За следващ път на избори се следи интервенция от страна на Министерство на вътрешните работи и други държавни институции в процеса, която е в интерес на ръководещите. Държавата не подхваща нужните ограничения и за преустановяване на корпоративния и следен избор, натиска върху българските жители, изключително в дребните общини, където главен шеф е общинската администрация ", излиза наяве от отчета, показан от ръководителя на Националния избирателен щаб Кирил Добрев.

Кирил Добрев: Входът на Българска социалистическа партия за локалната власт е през регионалните градове

"Приема ли ПЕС за естествени изборните практики в България и с какво може да способства те да бъдат преодолени? " - попита Добрев. Той акцентира, че Българска социалистическа партия би трябвало да ангажира и целия си юридически и експертен капацитет, с който да подкрепи ПГ на "БСП за България " при изработването на законодателни текстове, които да трансформират и даже спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния развой.

"Това би трябвало да стане неотложно преди идващите национални избори ", добави заместник-председателят на левицата. Социалистите обмислят организирането на редица обществени полемики в тази посока, където да бъдат поканени и представители на цивилен и неправителствени организации, които наблюдават от години изборния развой.

"650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко би трябвало да станат, с цел да разберем, че по този начин повече не може да се продължава? Че този метод на гласоподаване деформира най-вече локалните изборни резултати ", попита присъстващите Кирил Добрев.

"БСП ще продължи да отстоява правото на всеки български жител да упражни своя избор и да бъде сигурен, че той няма да бъде манипулиран. Инициирането на полемика във връзка машинното гласоподаване и опцията да бъде включено в изборния развой не трябва да закъснява, а дори в противен случай. Подобни обществени диалози могат да бъдат извършени с други политически сили, които имат същите разбирания за сходен вид гласоподаване, както и привличането на цивилен и неправителствени организации, които директно следят изборните процеси в България и могат да бъдат потребни със своята експертиза ", уточни още Кирил Добрев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР