Наложеното от правителството извънредно положение заради коронавируса засегна и безработните

...
Наложеното от правителството извънредно положение заради коронавируса засегна и безработните
Коментари Харесай

Промени при регистрацията на безработните заради извънредното положение

Наложеното от държавното управление изключително състояние поради ковид засегна и безработните лица. Това е повода за редица промени, последващи от закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние, които касаят безработните.
Едната от тях е обвързвана с приемането на заявки за разпределяне на парично обезщетение за безработица. По време на изключителното състояние то ще се прави от Бюрата по труда по местоживеене .
Лицата, искащи да подадат документи за приемане на обезщетение при безработица, ще могат да създадат това и да се записват в Бюрата по труда в период до 14 дни след анулацията на изключителното състояние. Подадените в този интервал документи ще се смятат за подадени в период и няма да търпят наказания заради закъснение.
За Actualno.com шефът на ДБТ-Бургас Живко Янакиев добави:
„ При създалата се обстановка хората би трябвало да знаят, че персоналната карта е задоволителна за регистрация, в случай че липсват други документи. Има наклонност на нарастване на записаните безработни в Бургас, само че се надявам да не е фрапантно “.
Подаването на документи, както за регистрация, по този начин и за приемане на обезщетение при безработица, може да се извърши и по електронен път . Това става посредством Системата за несъмнено електронно връчване, която може да бъде употребена единствено от лица, които имат дипломиран електронен автограф или личен идентификационен код на Национален осигурителен институт. Указания за това могат да се намерят на уеб страницата на ДА „ Електронно ръководство “.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР