Наложеният мораториум върху действията на КЕВР се цел предпазване на

...
Наложеният мораториум върху действията на КЕВР се цел предпазване на
Коментари Харесай

Нинова: Решение за компенсации на бизнеса за тока ще има до края на седмицата

Наложеният мораториум върху дейностите на КЕВР се цел предотвратяване на битовите консуматори от повишаването на цените на тока би трябвало да върви ръка за ръка с обезщетителни ограничения за бизнеса, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на брифинг след среща с работодателските организации.

В момента се водят диалози за въвеждането на подобен механизъм с сътрудника и от енергийното министерство и другите членове на кабинета и ще има резултат до края на седмицата. Компенсациите ще обзет и актуалният месец декември, сподели Нинова.

Министерството на стопанската система и промишлеността желае ограниченията за подкрепяне на компаниите против следствията от пандемията – 80/20 и 60/40, да бъдат продължени и идната година, защото изтичат в края на декември, сподели Нинова.

Заедно с бизнеса ще се работи по оферти за правене на бюджета за 2021 година, заяви Нинова.

Като средносрочни цели на срещата с бизнеса е разисквано да се положат действителни старания за понижаване на бюрократичната тежест за бизнеса. Внесени са оферти от работодателите и икономическото министерство стартира да работи по тях.

Ще се работи и за обвързването на образованието с стопанската система, обезпечаването на квалифицирана работна ръка и облекчение на изискванията за финансиране на дребните, междинните компании и микропредприятия посредством средства по Плана за възобновяване и резистентност.

Нинова се надява тези срещи с бизнеса да бъдат регулярни, ръководителят на АИКБ Васил Велев също се разгласи за възобновяване на Националния стопански съвет при отрасловия министър.

Положението на бизнеса сега е доста тежко. Цената на мегаватчас във вторник ще е 670 лева Цените в Съединени американски щати са под 50 $ - такива са и в Русия, и в Турция. В Сърбия е закрепена - 66,72 евро. Тоест нашите съперници, отвън Европейски Съюз, се доставят с цени в порядъка на 4-5 пъти по-ниски от настоящите у нас през днешния ден, сподели Велев.

„ Важно е бързо да се създаде резистентен механизъм, който да работи в такива рискови обстановки. Ние чакаме решение за декември и изясненост за януари, тъй като бизнесът би трябвало да има предсказуемост, с цел да може да прави своите проекти. Самите ние предложихме да има предел на компенсиране, с цел да няма прекомпенсиране. Разумен подобен предел за нас е 150 лева, тъй като това би била цената за всички, в случай че имаме контролиран пазар през днешния ден със съответната рационална облага за всички производители на електрическа енергия. Ние не считаме, че би трябвало да има таван на компенасацията “, съобщи Велев.

„ Не считаме, че би трябвало да има таван на отплата на тока. Никой не може да каже дали тази цена в този момент от 700 лв. е тавана на повишаване на цената на тока. Фючърсите демонстрират за януари същата цена, само че в евро “, съобщи ръководителят на АИКБ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР