Наложените санкции за незадоволително качество на ремонта на централната градска

...
Наложените санкции за незадоволително качество на ремонта на централната градска
Коментари Харесай

109 хил. лв. санкции наложени за ремонтите в София

Наложените наказания за незадоволително качество на ремонта на централната градска част в София са общо 109 000 лв., заяви пред кореспонденти кметът Йорданка Фандъкова.

„ Приключи реконструкцията на стадий 2 от цялостната реорганизация на Зона 2 в централната градска част. Това е един извънредно тежък обект по няколко аргументи. Първо, тъй като съставлява сложен за осъществяване план. И, второ, тъй като не включва единствено настилки – беше сменена 100-годишна канализация, бяха подменяни водопроводи, топлопроводи – т.е. това е съгласуваност на доста хора, институции и структури “, изясни Фандъкова. Тя напомни, че осъществяването на плана беше изпълнено с редица проблеми и провокации.

„ Участниците в плана са доста и всеки от тях носи отговорност – проектанта, виновната компания, изпълнителите и всички, които от страна на Столична община отговаряха за този план “, изясни кметът на София.

Фандъкова се извини на жителите за неудобствата, които породиха по време на осъществяване на плана. „ Изпълнението на този план беше извънредно належащо за града. Вчера представители на надзора и на Дирекция „ Транспортна инфраструктура “ ревизираха всички строително-ремонтни действия по всички сектори от стадий 2 – цялото продължение на ул. „ Граф Игнатиев “, пл. Гарибалди “, пл. „ Славейков “, градината на църквата „ Св. Седмочисленици “, ул. „ Солунска “. По всички тези обекти бяха установени и направени бележки от страна на надзора. Вчера задачата беше да се ревизира отстраняването на забележките и да получа мнението на специалистите за степента и качеството на осъществяване на целия този план “, сподели още тя.

Фандъкова уточни, че комисията приема за приключени строителните действия, само че в обособени сектори установи незадоволително качество. „ Участъците са разказани, изчислени са съответните наказания. Изчислените досега неустойки за качество са в размер на 109 хиляди лева, които в действителност са оптималният размер на неустойки по контракт за секторите, в които са установени проблеми “, сподели тя. По думите ѝ цялостната повърхност на зоната е малко над 40 дка, като установени недобре изпълнени действия са на повърхност към 15 дка. „ И тъкмо в тези сектори е наложена оптималната глоба от 5% от всяка активност “, посочи Фандъкова. Тя уточни, че тук-там е позволена друга величина на фугите, както и незадоволително фугирано. „ Констатирано е и некачествено озеленяване на избрани зони, както и недобре завършена и приключена настилка и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти “, изясни Фандъкова.

Новите ограничители на ул. „ Граф Игнатиев “ са поръчани и следва да дойдат, сподели още Фандъкова. „ Проблемът с ограничителите на ул. „ Граф Игнатиев “ се появи по отношение на това, че те не са безвредни за хората. По мое искане направихме всичко допустимо да бъдат признати по-подходящи ограничители. За задачата е належащо време да бъдат създадени и доставени. Изпълнителят е поел уговорката гратис за общината да направи монтажа и демонтажа, когато те дойдат “, изясни Фандъкова. Тя уточни, че новите ограничители към този момент са поръчани, създават се и се чака да дойдат. „ Това е наложително, с цел да подсигуряваме сигурността на хората “, съобщи кметът на София.

Фандъкова разяснява и тематиката с връщането на сергиите за книги на пл. „ Славейков “. „ Виждах се скоро с представители на търговците и разговаряхме да вземат участие интензивно при избирането на подобаващите маси. По мое гледище връщаме част от сергиите за книги, само че те са се съгласили с мен, че би трябвало да имат изящен тип и да няма кашони за банани, с цел да може този площад да не се затваря от толкоз доста сергии. Така че следва да се изберат подобаващите маси от страна на основния проектант “, сподели още тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР