Наложените от американското правителство санкции срещу Иран в енергийния и

...
Наложените от американското правителство санкции срещу Иран в енергийния и
Коментари Харесай

Какво да очакваме от новите санкции на САЩ срешу Иран

Наложените от американското държавно управление наказания против Иран в енергийния и банков бранш влязоха в действие, оповестяват международни организации.
Санкциите са ориентирани против износа на Иран на нефт, морския превоз и банките, което е главната част от стопанската система на страната. С тях ще бъдат наранени и сътрудниците на страната.
" Санкциите против Иран са доста мощни. Те са най-тежките наказания, които в миналото съм налагал. Сега ще забележим по какъв начин ще се оправи Иран, само че не мисля, че ще съумеят да се оправят ", разяснява президентът.
Ограниченията ще обиден над 700 лица, компании, в това число огромни банки, експортьори на нефт и корабни компании. По думите на Майк Помпео повече от 100 интернационалните сдружения са се изтеглили от Иран поради глобите.
Също по този начин той отбелязва, че експортът на нефт на страната е паднал до близо един милион барела дневно, като това е главният източник на доходи за Иран.
Англия, Германия и Франция са измежду петте страни, които към момента са част от нуклеарното съглашение. Те се оповестиха срещу връщането на глобите. Също по този начин управляващите в европейските страни потвърдиха, че ще поддържат фирмите от Стария континент, които развиват бизнес в Иран.
Осем страни, измежду които Япония, Индия и Южна Корея, краткотрайно няма да бъдат наранени от рестриктивните ограничения, с цел да им се разреши да понижат вноса на нефт от Ислямската република.
Специалният представител на Съединени американски щати за Иран Браян Хук разкри, че отстъпката за осемте страни ще е за интервал от 6 месеца. Хук предизвести, че Вашингтон не възнамерява да удължава интервала след приключването му.
Reuters осведоми, базирайки се на представител на южнокорейското държавно управление, че Вашингтон е разрешил на Сеул да продължи осъществяването на споразуменията с Иран. Източникът също добави, че Южна Корея ще продължи да внася ирански нефт.
Европейски Съюз, Русия и Китай също се оповестиха срещу глобите и оповестиха, че ще продължат да извършват съглашението.
Съединени американски щати желаят да изолират енергийния бранш на Техеран. Вашингтон не разрешава закупуването на петролни артикули от Иран, както и осъществяване на финансови интервенции сред задгранични институции и Централната банка на Иран. Пакетът от рестриктивни ограничения включва и наказания против корабния бранш на Ислямската република.
Американците заплашват със наказания тези страни, които продължат съдействието си с Иран.
Експертите не чакат въпреки всичко Съединени американски щати да реализират задачата от спад до нула на експорта на нефт. Според тях спадът може а е от порядъка на 1- 1,5 млн. барела дневно. По отоншение на цените упованието е, че скок няма да има. Експертите считат, че до края на годината глобите ще допринесат цената да се закрепи в диапазона от 77 $ за барел.
Европа към този момент не е разгласила ограниченията, предвиждани по съответния механизъм за отбрана на европейските компании от ограничаващите ограничения на американските наказания.
В края на септември висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Федерика Могерини разгласи в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации основаването на специфична институция за реализиране на покупко-продажби с Иран: така наречен " Special Purpose Vehicels ". Тази институция би трябвало да играе ролята на разменна борса. В тази клирингова компания ще се уреждат отговорностите сред иранските и европейските компании посредством счетоводно уравняване на вноса и износа.
Например петролни доставки против машини за текстилната промишленост. По този метод паричните потоци към този момент няма да бъдат забележими на интернационалните финансови пазари. Все още обаче тази институция не работи.
Заради ограниченията на Съединени американски щати. една от най-големите нефтогазови компании в света – френската Total трябваше да изостави бизнес за милиони в Иран.
От своя страна, иранската валута загуби над 70 % от цената си през тази година. Още в този момент износът на нефт понижа с една трета спрямо най-високото си равнище от месец юни.Енергийните цени пък набъбнаха доста. Чуждестранните вложители и компании започнаха да се изтеглят от Иран. Те се притесняват да не изгубят доста по-значимия американски пазар.
Германско-иранската търговия да вземем за пример отбелязва 20-процентен спад. А през 2017 година, след сключването на нуклеарната договорка и облекчаването на глобите комерсиалният оборот беше достигнал сумата от 3,3 милиарда евро.
Израелското външно министерство приветства усилването на американските наказания против Иран. Това заяви организацията по външна политика на еврейската страна. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху благодари на американския президент Доналд Тръмп за " историческата стъпка ", като означи, че първите последици от глобите към този момент са налице с обстоятелството, че иранската стопанска система е " в положение на меланхолия ".
Иран обаче има дълготраен опит със наказания и към този момент разгласи идея за прекосяване към " икиномика на съпротивата ".
Иранският президент Хасан Рухани съобщи, че ислямската република " ще преодолее гордо глобите, наложени от Съединените щати ".
" Срещу нас се води икономическа война. Не мисля, че в историята на Америка има различен жител на Белия дом, който в такава степен да е срещу закона и интернационалните конвенции ", съобщи Рухани.
Хиляди иранци, скандиращи " Смърт за Америка ", пък се събраха в неделя ма митинг, поради новите наказания, съобщи BBC. Иранските военновъздушни сили пък ще проведат тренировки в понеделник и във вторник, с цел да потвърдят качествата на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР