Наложените му принудителни административни мерки са заради дейност, представляваща заплаха

...
Наложените му принудителни административни мерки са заради дейност, представляваща заплаха
Коментари Харесай

ДАНС издаде заповед за екстрадиция на кореспондента на Росийская газета

Наложените му насилствени административни ограничения са поради " активност, представляваща опасност за националната сигурност на Република България ", показват от ДАНС и прецизират, че има задоволително данни, че под прикритието на публицист Гацак е правил разследваща активност у нас.

Гацак е бил свикан за връчване на заповедта в дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи на 29 септември, а по-късно и в ДАНС. Руският жител отхвърля да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България, показват от организацията.

В тази връзка от Държавна организация " Национална сигурност " е потърсено подпомагане от Министерството на външните работи на Република България. Лицето е напуснало територията на Република България на 1 ноември 2023 година

За проблема стана ясно след вчерашна обява на " Российская газета ", последвана от реакция на съветското министерство на външните работи.

От вестника означават, че Гацак работи в София от няколко години и непрекъснато разгласява материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, в частност, засягащи въпроси на добросъседските и исторически връзки сред Русия и България.

" Публикациите са и сериозни, изключително когато става въпрос за поругаването на монументи на съветските воини освободители, избавили България от кафявата чума през Втората международна война. Журналистът напомня: в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война през 19 век. Той нееднократно е приказвал за благодарността на елементарните български жители за това ", показва " Российская газета ".

Днес и представителят на съветското външно министерство Мария Захарова разяснява проблема: " Русия ще предприеме ответни ограничения против дейностите на българските управляващи против кореспондента на " Российская газета " в България Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета и му беше обявено за идна екстрадиция ", съобщи тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР