Наложена е възбрана върху произведените яйца в птицефермата в добричкото

...
Наложена е възбрана върху произведените яйца в птицефермата в добричкото
Коментари Харесай

Наложиха възбрана върху яйцата от птицеферма в с. Дончево

Наложена е забрана върху създадените яйца в птицефермата в добричкото село Дончево,където беше открито огнище на инфлуенца, написа btvnovinite.bg.

Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредили яйца от обекта през последните две седмици, като възбранената за продажба продукция ще бъде унищожавана на място в магазините, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.

В животновъдния обект в Дончево се отглеждат общо 551 300 птици. Повишена смъртност е установена в индустриални халета с общо към 320 000 птици, показват от регионалната администрация след съвещание на регионалната епизоотична комисия.

Днес ще се пристъпи към хуманно умъртвяване на птиците в две от пространствата, във  всяко от които има по 16 000 броя.

Резултатите от взетите проби в обекта са удостоверили съществуването на инфлуенца от вида Н5. Очакват се лабораторните резултати за втората част на вируса.

Първичното огнище на инфлуенца, вид А, в обекта е оповестено със заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните от 13 юни.

Дончево е в 10-километровата санитарна зона към фермата в село Стефаново,в която в края на май за повторно бе установено огнище на инфлуенца и бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици. За първи път болестта в тази плантация пламна през октомври 2017 година, когато бяха премахнати 11 000 птици.

Предстои регионалната епизоотична комисия да вземе ограничения за повишен биологичен надзор в цялата Добричка област,за да се препятства разпространяването на болестта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР