Налице са всекидневни брифинги на Националния оперативен щаб, понякога по

...
Налице са всекидневни брифинги на Националния оперативен щаб, понякога по
Коментари Харесай

Достъп до информация във време на извънредно положение

Налице са всекидневни брифинги на Националния действен щаб, от време на време по два дневно, чести конференции на държавното управление, интензивно присъединяване на министри, народни представители и други политици в медиите. Отговорните хора са на мястото си, с цел да посрещнат въпросите на деня. Неслучайно обаче още античните римляни са казвали Barbarorum est in diem vivere (присъщо на варварите е да живеят ден за ден).

© Правителствена осведомителна работа На 13 март 2020 Народното събрание взе решение за оповестяване на изключително състояние, за първи път от Втората международна война насам. Това решение съответстваше на невижданата обстановка със болестта с Covid-19 в целия свят. Повече от три седмици по-късно виждаме, че фактически броят на записаните инфектирани се е нараснал в пъти в световен проект, като трансферира цифрата 1 000 000, надлежно се усили и броят на умрелите. У нас, още в първите дни от оповестяването на изключителното състояние, се започнаха редица ограничения за опазване на карантина и попречване на разпространяването на болестта. В актуалната демократична страна обаче е от огромно значение и хората да знаят навреме и в цялост, какви ограничения се одобряват и с какви цели. Това е още по-важно, когато от тях се чака да съблюдават признатите правила и да приведат държанието си съгласно тях.

На 4 април 2020 бе оповестено основаването на Национална осведомителна система за битка с Covid-19. Идеята явно е да се обменя информация от здравен темперамент сред хората в качеството им на евентуални пациенти и институциите. Информационният поток е основно от хората към институциите. Не по-малко значимо е обаче държавното управление и министерствата да осведомят навременно и цялостно хората като жители, т.е. осведомителният поток от институциите към хората.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Задължение за интензивно информиране по време на рецесия
В Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) е планувано обвързване за държавните институции да осведомят за своята активност посредством издание или съобщаване в друга форма. Според чл.14, ал.2, т.1 от ЗДОИ те са длъжни да оповестяват информация, която им е известна, когато тя може " да предотврати опасност за живота, здравето и сигурността на жителите или на тяхното имущество ". Едва ли е належащо да обосноваваме, че съществуването на изключително състояние по отношение на пандемия е обстановка, в която се задейства таман това обвързване за институциите. Разбира се, даже в такива случаи, задължението им да дават отговор на заявки по ЗДОИ не отпада. Затова е добре, че не беше изработен опит способените органи да се освободят от отговорностите по ЗДОИ или да удължат периодите за отговор по заявки. Единственото изключение бе Националната здравноосигурителна каса, чийто шеф обаче още на идващия анулира издадената на 18 март 2020 заповед за удължение на периода за изговаряне по ЗДОИ.

Независимо от правото на жителите да желаят да им бъде предоставена посочена от тях информация, в подтекста на пандемия дейното информиране на обществото става извънреден приоритет. Ние виждаме, че понастоящем в аспекта на непосредствено информиране посредством медиите доста институции поставят съществени старания.

Налице са всекидневни брифинги на Националния действен щаб, от време на време по два дневно, чести конференции на държавното управление, интензивно присъединяване на министри, народни представители и други политици в медиите. Отговорните хора са на мястото си, с цел да посрещнат въпросите на деня. Неслучайно обаче още античните римляни са казвали Barbarorum est in diem vivere (присъщо на варварите е да живеят ден за ден). Защото настрана от отговорите на ежедневно зараждащите наболели въпроси, човек би трябвало да е в положение да си сформира цялостна картина на протичащото се, на трендовете в ръководството, на ограниченията, на последствията от тях, на дейностите на виновните лица, или както е записано в чл.2, ал.1 от ЗДОИ, да може " да си сформира лично мнение по отношение на активността на " обществените институции.

Така че за миг да се абстрахираме от аспекта " конференции " на дейната бистрота в изключителна обстановка и да се вгледаме в другия значим аспект - каква настояща информация и документи се разгласяват и по какъв начин се подреждат и резервират в интернет страниците на институциите.

Каква информация ( не ) са разгласили главните органи на власт
Логично е преди всичко да погледнем към интернет страницата на Народното събрание и да проверим има ли там секция или някакво обособено пространство, обвързвано с рецесията и законодателните ограничения по отношение на нея. Все отново Народното събрание е законодателният орган, който одобри решението за оповестяване на изключително състояние на 13 март и Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние (Закон за ограниченията при изключителното положение). Наистина и двата документа са обнародвани в Държавен вестник, надлежно на 13 и 24 март 2020, само че това не анулира нуждата институцията интензивно да осведоми жителите по отношение на тяхното наличие. Да не приказваме, че откакто от закона произтичат директно права и отговорности за всички жители и за поредност институции, даже беше удачно да се намерения за малко и налично за жителите ревю в обобщен тип на главните положения в него, настрана от медийните представяния. Наистина, в уеб страницата на Народното събрание е допустимо да се гледат онлайн дебатите в пленарна зала, само че последния спор, наличен на запис заради публичен интерес, е от 2018 година.
Специална секция с настояща информация във връзка другите ограничения, ориентирани към справяне с проблемите вследствие на болестта с Covid-19, не се открива и в интернет страницата на държавното управление, както и на множеството министерства, в това число по-ангажираните с управнически ограничения в този миг, като Министерството на труда и обществената политика и Министерството на образованието и науката. В секция " Пресцентър " на Министерството на труда и обществената политика се чете вест от 2 април 2020, съгласно която над 400 души дневно получават информация от колцентъра на министерството. Тази процедура е похвална, несъмнено, само че в случай че на интернет страницата на институцията има повече авансово оповестена информация, евентуално би намалял и броят позвънявания, а и хората ще могат да прочетат текстове на документи, при което шансът от неопределено или погрешно разбиране на наличието им би намалял доста.
Във фокуса на публичното внимание от началото на рецесията е Националният действен щаб (НОЩ). Тъкмо лицата на съставляващите щаба членове, под управлението на проф. Мутафчийски, се появяват на телевизионните екрани всяка заран, а постоянно и следобяд, както и във всички новинарски излъчвания. Същевременно в случай че човек желае да се запознае, какво в реалност съставлява като пълномощия НОЩ, с какъв кръг въпроси се занимава и с какво не се занимава (още повече, че постоянно се дава отговор на конференция, че нещо не е в кръга на активността му), по какъв начин заседава и други сходни, в онлайн пространството не се открива интернет страница на щаба. При търсене посредством Google се открива обява, съгласно която основаването на Национален спешен щаб е било " поръчано " от премиера на съвещание на Съвета по сигурността към държавното управление на 18 февруари 2020. От множеството отговори на въпроси по време на конференциите стана ясно, че щабът не приема независими решения, а предлага решения, които да бъдат признати от способените институции на изпълнителната власт, основно министъра на опазването на здравето.

Публикуване на информация от Министерство на опазването на здравето
Освен ген. Мутафчийски, вниманието към Министерството на здравеопазването концентрира и самото естество на рецесията - пандемия, както и относимото законодателство в региона на опазването на здравето. Публично знае се, че главните ограничения, свързани с карантинирането и ограничение на свободата на напредване на хората и обвързваните с предварителната защита на разпространението на болестта, се вземаха и се вземат от министъра на опазването на здравето посредством издадените от него заповеди. Тези заповеди, въпреки и издавани от министър, в действителност имат нормативен темперамент, защото основават правила, които се отнасят до всички на територията на страната, ползват се неведнъж и без ограничаване във времето (поне до края на изключителното положение). Без да влизаме в разногласието дали са с нормативен темперамент или съставляват така наречен " общи административни актове ", явно тяхното естество е такова, че е належащо неотложно те да доближат до допустимо най-широк кръг хора, само че също и да бъдат допустимо най-задълбочено познати и разбрани.
През миналите повече от три седмици станахме очевидци на необятно разгласяване на ограниченията посредством медиите и ангажирането даже на здравните посредници и коли с мегафони за осведомление на хората по улиците в някои по-изолирани квартали. От друга страна обаче, жителите би трябвало да могат освен да научат почти какви правила да съблюдават, само че да могат напълно тъкмо да узнаят наличието на признатите правила и ограничения. Древногръцкият законодател Дракон е записал законите на плочи и ги оповестил на агората в Атина през VII в. преди новата епоха. По сходен метод били оповестени на Форума в Рим и Дванадесетте таблици през V в.пр.Хр., тъй че да могат да ги прочетат всички жители. Две хилядолетия и половина по-късно по силата на някакъв пропуск или неразбирателство заповедите на министъра на опазването на здравето от 13 март насам не се афишират в Държавен вестник, макар че имат, по този начин да се каже, силата на закон.
От изложеното следва, че нуждата интензивно да бъдат оповестени тези толкоз значими документи на интернет страницата на Министерството на здравеопазването е още по-голяма. Секция, отдадена на рецесията с Covid-19, бе неотдавна основана в тази страница. Информацията е подразделена за жители, медицински експерти и работодатели, като в обособена подсекция са подредени и относимите заповеди на министъра на опазването на здравето. Документите " Актуализирани въпроси и отговори ", " Как да предпазим себе си и близките " и " Препоръки за лица, пътуващи до области и страни с регистрирани случаи на COVID-19 " са от февруари 2020, макар шеметно разрастващите се събития у нас и в чужбина.

Достъп до заповедите на министъра на опазването на здравето
Прегледът на уеб страницата на институцията демонстрира, че съответстваща настояща информация се разгласява в секция " Новини ". Заповедите на министъра пък се разгласяват и в секция " Нормативни актове ", подсекция " Заповеди, правилници и указания ". В новините не постоянно е даден линк към наличието на съответната заповед, а в подсекция " Заповеди, правилници и указания " актовете са подредени по дати и номера. Липсва каквато и да е анотация или даже заглавие на множеството от заповедите, тъй че от тази подсекция няма по какъв начин човек да си сформира цялостна и структурирана визия какво е признато през последния месец.
Друг проблем при прегледа на секция " Новини " е да се откри наличие, което е по-отдалечено във времето. При отваряне на секцията се виждат последните 10 вести. Чрез натискане на бутон " Покажи повече " в долния край се отварят предходните 10 вести. За да се превърти обратно до 13 март да вземем за пример, е належащо да се натисне 7 пъти този бутон. В търсачката към секцията потребителят може да търси избрана вест, като търсенето е допустимо по дата и тематики, както и по основна дума. Търсенето по основна дума реализира резултат, само че пълнотата не всеки път е обезпечена. Например при изписване на думата " маски " се получават 2 резултата след 13 март 2020, измежду които попада известието за заповедта за анулация на нареждането за носене на защитни маски, само че не и тази за въвеждането му. Сред тематиките, по които може да се търси, липсва наприер обособена тематика " изключително състояние " или " Covid-19 ".
В подсекция " Заповеди, правилници и указания " към секция " Нормативни актове " пък търсенето е допустимо единствено по дати. Не е допустимо нито да се вкара основна дума, нито търсене по тематика. В секцията " Информация за ковид " търсачка въобще няма.
В секция " Новини " има къси известия за всяка издадена значима заповед, само че не всеки път е налице линк към документа. Това води от време на време до разнообразни тълкования на една и съща заповед даже в новинарските излъчвания на огромните малките екрани. Допълнително усложнение при схващането и осмислянето на обособените заповеди произтича от това, че някои от тях са за промени на точки и елементи от други заповеди, заради което четени сами по себе си не могат да бъдат елементарно възприети като обвързван текст. Липсват консолидирани текстове на заповедите, в случай, че неспазването и неизпълнението на някои от тях би следвало до води до съществени и тежки наказания. Изглежда, че като типично югоизточно общество не имаме вяра, че хората сами могат непринудено да следват признатите правила, а на напред във времето е вярата, че репресията, даже без хората да могат да се срещнат детайлно с разпоредбите, ще свърши главната работа.
От друга страна, оповестението на информация от голяма важност за живота и здравето на жителите, се реализира в по-голяма степен там, където авансово е налице построен модел. Така да вземем за пример в обособена секция в уеб страницата на министерството се оповестяват постоянно данни за епидемиологичната конюнктура в страната, което е добре. На 3 април 2020 бе оповестена седмичната информация, включително параленост със случаите по болести, регистрирани предната седмица. Заболяванията обаче не са допълнени със статистиката по отношение на Covid-19, макар че цялата страна и светът са се фокусирали върху него. Дневна статистика за това заболяване е налична на секция " Информация за ковид ", само че без съпоставения с други дни или седмици.

Интернет страницата на Столична районна здравна ревизия
На постоянните конференции на Националния действен щаб постоянно се препраща към компетенциите на районните здравни инспекции (РЗИ). Предвид огромния брой на записаните болни в София фокусът би следвало да е върху Столичната РЗИ. В съпоставяне с тази институция интернет страницата на Министерството на здравеопазването е съвършена. В уеб страницата на Столичната РЗИ липсва каквато и да било настояща информация като се изключи седмичната информация за епидемиологичната конюнктура в столицата. В тази информация липсват данни за болестта Covid-19. Няма секция или подсекция с данни за това заболяване, както и каквато и да е информация за него на тази интернет страница, като се изключи Формуляр за събиране на данни на идващи пасажери от зони с разпространяване на нов Коронавирус COVID-19, по отношение на епидемиологична обстановка.

Изводи
Искаме да се надяваме, че изключителни обстановки като пандемията няма да са постоянно събитие както по света, по този начин и у нас. За страдание те се случват. И макар че в ЗДОИ има от 20 години особено дефинирано обвързване за интензивно информиране на жителите, съвсем постоянно има какво да се желае. През предишното десетилетие дадохме премията Златен катанец за Международния ден на правото да знам за неналичието на съответна информация по време на рецесия, обвързвана с бедствието към летните наводнения в резултат на разлив от язовирите. Уроците наподобява не са изцяло научени.

В правовата страна правото на информация е от значително значение, защото жителите са съществена полезност. Те освен следва да са добре осведомени с дефинираните правила, само че и да имат необятна опция да вземат участие във формулирането им. След три десетилетия на демократизация ни се желае да се надяваме, че на хората се гледа като на рационални субекти, които вземат участие персонално в възстановяване на положението на личния си живот, и че институциите ще стартират да гледат по-систематично на нуждата да извършват задължението си да ги осведомят навременно посредством издание на информация и документи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР