Налице са все по-сериозни знаци за потенциално дестабилизиращ разрив между

...
Налице са все по-сериозни знаци за потенциално дестабилизиращ разрив между
Коментари Харесай

Нарастват слуховете за разрив между крал Салман и сина му Мохамед бин Салман

Налице са все по-сериозни знаци за евентуално дестабилизиращ раздор сред краля на Саудитска Арабия и неговия правоприемник , разкрива английският в. " Гардиън ".

Крал Салман бин Абдулазис ал Сауд и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман имали различия по редица значими въпроси на политиката през последните седмици, в това число войната в Йемен.

Смята се, че разривът се е разраствал след убийството в Турция на саудитския публицист отстъпник Джамал Кашоги, което съгласно заключенията на Централно разузнавателно управление на САЩ е било подредено от принц Мохамед. Тези напрежения обаче внезапно са се изострили в края на февруари, когато кралят, който е на 83 години, посети Египет и е бил предизвестен от съветниците си, че е изложен на риск от евентуален ход против него , разкрива източник.

Неговото обграждане е било толкоз разтревожено от вероятната опасност за неговата власт, че нов екип от охранители, формиран от повече от 30 особено подбрани лоялисти от вътрешното министерство, е дошъл в Египет, с цел да размени съществуващия екип от телохранители.

Този ход е бил подхванат като част от бърза реакция и отразявал опасения, че някои от първите бодигардове може да са били лоялни на принца , сподели източникът.

Съветниците на краля също по този начин са отстранили египетските бодигардове, които са го охранявали, до момента в който беше в Египет.

Търкането в връзките сред бащата и сина беше очебийно, откакто принцът не е бил измежду тези, които са били изпратени да посрещнат краля назад на саудитска земя.

Престолонаследникът, който беше избран за " заместител на краля " по време на визитата в Егирет, както е всекидневно, е подписал две огромни промени в личния състав, до момента в който кралят не е бил в страната. Те са включвали назначението на жена дипломат в Съединени американски щати, а точно принцеса Реема бинт Бандар бин Султан, както и тази на брат му Халид бин Салман в министерството на защитата.

Въпреки че измененията са били обсъждани от известно време, източникът сподели, че известието е направено без знанието на краля, който е бил изключително ядосан от преждевременното решение за издигане на принц Халид на по-висш пост.

Кралските назначения съвсем постоянно се афишират от името на краля, само че декретите от 23 февруари бяха подписани от " заместник-краля ". Един специалист сподели, че купата заместник-крал не е била употребена по този метод от десетилетия.

На " Гардиън " им е било казано, че кралят и неговият екип са научили за кадровите промени по малкия екран.

Кралят се пробва да поправи част от вредите, нанесени на кралството от убийството през октомври на Кашоги.

Поддръжниците на царя го притискат да взе участие по-активно в процеса на взимане на решения, с цел да попречи на принца да вземе повече власт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР