Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това

...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това
Коментари Харесай

Кристина Петкова, ПП-ДБ: Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС

Налице е опасност за националната ни сигурност през ДАНС. Това съобщи пред Българска национална телевизия Кристина Петкова - народен представител от „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”, член на комисията, основана, с цел да изследва събитията и обстоятелствата към активността на Глеб Мишин и дали има данни за непозволено предоставяне на българско поданство.

" Зам. министърът на правораздаването Георги Николов алармира на съвещанието на краткотрайната комисия през вчерашния ден за доста тревожна информация. Има близо 4000 преписки, по които специалистите в Министерството на правораздаването са се усъмнили, че е налице даване на неистинен документи. За всички от страна на Министерство на правораздаването са алармирали в прокуратурата, само че нямат противоположна информация какъв е резултатът - има ли формирани досъдебни производства, осъществена ли е инспекция въобще? Изискали сме тази информация да бъде изискана от страна на прокуратурата. Изискали сме също по този начин във връзка с тези преписки какви са били мненията от страна на ДАНС. Любопитното е, че в процеса и в границите на работата на съвета по поданство от страна на ДАНС не се дават преписките, които те са правили в целокупност, като документи. Преписките всъщност с съответните инспекции и изводи от страна на ДАНС идват в президентството. Не ми е ясно за какво? ", сподели Петкова.

Тя акцентира, че още преди месец е споделила и удостоверява да твърди, че е налице опасност за националната сигурност през ДАНС, " тъй като те са институцията, която би трябвало да ревизира дали има опасност за националната ни сигурност ".

" Много обезпокоителен е моят разбор. Вчера чухме притеснителни данни за схеми, които надалеч надвишават въпросният медиатор Глеб Мишин. Забелязва се доста дълготраен и дълготраен проблем за метода, по който българската страна дава българско поданство. Едно безгрижие. Мога да кажа и нещо положително. От през вчерашния ден насам уверено в нас като членове на комисията. Тази комисия може да се окаже доста по-важна, в сравнение с смятахме първоначално. Крайната й цел ще бъде не просто да откри всички обстоятелства и условия към активността на Глеб Мишин, само че и да предложи законодателна самодейност за смяна в закона за българското поданство, с цел да спрем този развой и отсега нататък и най-сетне да регламентираме съответно метода на придобиване на поданство. "

Петкова заяви, че за чуване в комисията към активността на Глеб Мишин ще бъдат поканени членовете на съвета по поданство.

" От страна на президентството представителят е доцент Наталия Киселова. На идващото съвещание ще бъде поканен шеф на дирекция миграция към Министерство на вътрешните работи, както и ръководителят на ДАНС ".

На въпрос какво чака да се случи след края на работата на комисията, Кристина Петкова съобщи:

" Не сме проверяващ орган, доста е мъчно да сочим отговорни. За мен след края на тази комисия, откакто бъдат осветлени всички схеми, канали за продажба на българско поданство, би трябвало да хвърчат глави. Някой да понесе отговорността. Повече от ясно е, че някой е покровителствал тези схеми ".

Петкова сподели, че има съмнителни условия към часове за изявленията за българско поданство.

" В 12.00 ч. отваря системата за записване на часове, в 12.01 ч. към този момент всички часове са запълнени и в множеството поръчки са посочени странни имена, контакти на медиатори като Глеб Мишин. "

Депутатът от ПП-ДБ разяснява и напрежението във властта през последните дни към идната ротация.

" Излишно се подвига градусът на напрежение сега. Призовавам да спрем да си поддържаме връзка през медиите и да вършим гръмки поръчки, вместо да седнем и да стартираме да приказваме ".

На въпрос по какъв метод би трябвало да бъде продължена управническата формула сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС тя отговори:

" Започваме договаряния, към момента нищо не е ясно. Има отправени предложения за договаряния. Ще забележим. Имаме подготвеност да стартираме незабавно преговорен развой от страна на ПП-ДБ. Отворени сме за диалог. Меморандумът, който предложихме беше първата стъпка, беше постоянна стъпка и основа, с цел да стартираме диалог по всички тематики, които касаят взаимно ръководство. "

Що се отнася до поста на здравния министър, който се чака да подаде оставка след ротацията, Петкова разяснява:

" Имаме подготвеност да предложим министър от ДСБ, само че дано стартираме преговорния развой и тогава да приказваме за имена. "

За настояването на ПП-ДБ Денков да стане външен министър след ротацията Петкова съобщи:

" Това не би трябвало да бъде непреодолима спънка. Не виждам проблем в това и акад. Денков, и госпожа Габриел да имат нужния изход и достъп до външната политика на България. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР