Налице е тревожна тенденция за чувствителен спад в постигнатите резултати

...
Налице е тревожна тенденция за чувствителен спад в постигнатите резултати
Коментари Харесай

ПРБ: Закриването на спецправосъдието доведе до спад в разкриването на организирани престъпления

" Налице е тревожна наклонност за сензитивен спад в постигнатите резултати с битката с проведената престъпност. Този спад съгласно нас се дължи на закриването на профилираната прокуратура, потвърдила своята успеваемост в битката с проведената престъпност. За 9-месечен интервал на 2022 година са новообразувани едвам 51 досъдебни производства по това направление ".

 

Това съобщи на брифинг по отношение на досъдебните производства и формираните каузи за каналджийство представителят на основния прокурор Сийка Милева.

 

" За интервала от 2019 до края на 2022 година прокуратурата на Република България регистрира фрапантно нарастване на делата формирани за закононарушения за така наречен каналджийство. През 2019 новообразуваните каузи са 670, през 2021 - 1773, а през 2022 броят на делата 2626. За регистрирания интервал се следи и нарастване на броя на импортираните обвинителни актове ", добави тя.

 

Тя уточни, че разкриването на закононарушения е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи и на службите за сигурност, които при определяне на данни за закононарушение, следва да уведомят прокуратурата. " В тази връзка чакаме способените институции да подхващат незабавни дейности по разкриването на образуване незаконни групи, занимаващи се с каналджийство ", прикани Милева.

На въпрос по отношение на арестувания някогашен граничен служител на реда Валентин Христов, който беше арестуван в Гърция поради гибелта на 18 незаконни мигранти в зарязан камион край Локорско, тя уточни: " Той е декларирал своето единодушие да бъде предаден на българските правосъдни управляващи. Изпратихме неотложно превод на гръцки език на европейската заповед за арест и се надяваме той да бъде доведен пред българския съд. До окончателното изговаряне на съда той ще бъде под арест в Гърция ".

 

Милева приказва и за различен арестуван за гибелта на 18-те мигранти в камион, с който прокуратурата е сключила две съглашения.

 

Преди 2015-а година лицето е неведнъж осъждано – най-вече за шофиране без брошура. По-късно получава присъда от пет месеца затвор за каналджийство. По време на досъдебното произвеждане той е бил арестуван под стража и времето, прекарано в ареста, трябвало да се приспадне от присъдата. Така действително мъжът лежи в пандиза към месец и половина. След като излиза, подписва ново съглашение с прокуратурата по друго, към този момент формирано досъдебно произвеждане. Двете наложени му санкции се кумулират и той изтърпява по-сериозната присъда, разясни Милева.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР