Налице е осезаемо намаляване на обявите за работни места, личи

...
Налице е осезаемо намаляване на обявите за работни места, личи
Коментари Харесай

Търсенето на работници у нас е намаляло с 20% през пандемията

Налице е осезаемо понижаване на обявите за работни места, проличава от месечния разбор на онлайн платформата JobTiger, възложен на БГНЕС. 

Само за юли има спад с 9% по отношение на юни на предложенията за нови работни места. Но намаляването е още по-голямо, в случай че се съпостави с равнищата отпреди началото на пандемията – 20%. А в случай че се вземе за база юли 2019 година, спадът на обявите за работа е 40%.



Тази година през юли са регистрирани по-малко оферти за работа във всеки от главните браншове, като с максимален спад по отношение на предходния месец са „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (-21%) и „ Здравеопазване и фармация “ (-19%), следвани от „ Строителство (-11%) и „ Административни действия “ (-11%).

Изключение е секторът „ Счетоводство, одит и финанси “, при който се следи лек растеж от 2% в оповестените разгласи през юли по отношение на юни.

Дяловото систематизиране на предложенията за работа остава съвсем непроменено по отношение на юни - с водещи браншове „ Търговия и продажби “ (21%), „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (16%) и „ Производство “ (14%), следвани от „ ИТ “ (9,4%), „ Транспорт и логистика “ (9,4%) и „ Административни и обслужващи действия “ (8,5%).



По градове, с максимален дял от предложенията за работа е София – 43% от общия брой. От регионалните градове следват: Варна (9,4%), Пловдив (8,9%), Бургас (3,4%), Русе (3,1%) и Стара Загора (2,3%). Това значи, че общо, предложенията за работа в тези градове са 70% от всички оповестени свободни позиции в страната през юли 2020 година



Икономиката не е почнала своето възобновяване от рецесията, провокирана от пандемията с ковид, само че към аргументите за по-малкия брой разгласи за свободни работни места през юли спада и летният отпускарски сезон, в който обичайно предложенията за работа са по-малко.

Изглежда, че засиленото в последните месеци предложение на работа в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “, предхождащо туристическия сезон, е достигнало своя пик, като намалелият брой разгласи в този бранш през юли оказва в допълнение въздействие върху общия брой оферти, твърди още анализът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР