Налице е много голям проблем поне в десет общински болници.

...
Налице е много голям проблем поне в десет общински болници.
Коментари Харесай

10 общински болници са заплашени от фалит

Налице е доста огромен проблем най-малко в 10 общински лечебни заведения. Те имат големи отговорности, в това число просрочени, включително и към личния състав. За това предизвестиха зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, където през днешния ден се разискват ограничения за оздравяването на общинските лечебни заведения.

По думите на Тотев след Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лв., огромна част от лечебните заведения ще престанат да действат.

Справка от преди няколко дни за 31 лечебни заведения сочи, че при всички трудовите разноски са 83% от общите доходи, които лечебните заведения генерират. " Това значи, че лечебните заведения ще работят единствено за трудовите разноски ", съобщи Тотев. Въпросните 10 лечебни заведения имат отговорности в размер на 24 млн. лв., от тях просрочени са половината. Те обезпечават безвъзмездна здравна помощ на близо 2 милиона от популацията.

От КНСБ предложиха да се сътвори фонд за подкрепяне на общинските лечебни заведения, а някои лечебни заведения да получат статут на предпазени. Зам.-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков съобщи, че сега се прави разбор по области и оценка на рисковете. Всяка болница ще се гледа самостоятелно, няма да има общ метод за решение на проблемите.

Общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 млн. лв., от тях просрочените са 46 млн. лв., сподели още Пенков. Надлимитната активност, която не е изплатена, е 4 409 000 лева Приходите на общинските лечебни заведения са 37,5 млн. лева, 32 милиона от тях са за разноски за работна заплата, отговорностите за лекарства са 5,6 млн. лв., за консумативи - 2,5 млн. лв., а отговорности към личен състав - в границите на 7 млн. лв..
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР