Наличният щатен персонал в Министерството на околната среда и водите

...
Наличният щатен персонал в Министерството на околната среда и водите
Коментари Харесай

Ревизоро се оправдава с недостатъчен персонал в МОСВ

Наличният щатен личен състав в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ се прави оценка като непълен. Само за първите три месеца текучеството в централната администрация на ведомството е шест на 100. Това означи министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатски въпрос в границите на парламентарния надзор.
Въпреки значителното преструктуриране, наличният щатен личен състав на Министерство на околната среда и водите се прави оценка като непълен, а една от главните аргументи е обвързвана с бюджетните ограничавания и наложените условия за редуциране на държавната администрация, изясни министърът.
В осъществяване на водената от Министерски съвет политика на понижаване на числеността на държавната администрация, през годините числеността е понижена с 10 %, разяснява Димитров, пояснявайки, че това е главната причина за казуса.
Непрекъснато ни се вменяват нови функционалности, а щатът се понижава, установи той. Министърът уточни, че единствено през първото тримесечие на актуалната година текучеството на личен състав в централното ръководство на администрацията на Министерство на околната среда и водите се е нараснало, като са напуснали шест % от общата бройка.
Сериозен проблем съгласно министъра е намирането на добре подготвени фрагменти със съответния присъщ характерен профил. Увеличените отговорности и характерна подготовка не подхождат на неконкурентното възнаграждение в структурата на министерството, заради което постоянно то е в справедлива неспособност за попълване на числения състав, сподели още министър Димитров.
По думите му, заплатите в администрацията на Министерство на околната среда и водите са по-ниски спрямо администрацията на другите министерства. Той уточни, че има чиновници, на които не се покрива изключителният труд, а са длъжни всяка събота и неделя, през деня и нощем, да вървят на инспекции. Ведомството не може да изплаща спомагателното материално стимулиране на хората, които работят по европейски планове.
Към момента решението, което търсим на проблемите, е посредством преразпределяне на действия сред наличните чиновници в министерството и териториалните звена, и възлагане на спомагателни задания и отговорности на наличния дипломиран личен състав. В средносрочна и дълготрайна вероятност неналичието на нови попълнения и условия за последователност и предаване на опит може да се трансформира в съществено предизвикателство пред кадровото обезпечаване на министерството, добави той.
На сътрудниците им е доста по-лесно да станат учители и да получават доста по-голяма заплата, в сравнение с да вървят на инспекции, да съблюдават нормативната уредба, която се трансформира непрестанно, и да се занимават с редица неспецифични или нововъзложени им задания, заключи Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР