Наличните складови запаси от пшеница, царевица и слънчоглед към края

...
Наличните складови запаси от пшеница, царевица и слънчоглед към края
Коментари Харесай

6 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

Наличните складови ресурси от пшеница, царевица и слънчоглед към края на март т.г. доближават близо 6 милиона тона (5 943 940), което се случва за първи път броени месеци преди новата беритба.

Тези данните са изнесени пред вчерашния Консултативен съвет по зърното, извършен в Министерството на земеделието. Разбивката по култури е 3 070 102 тона пшеница, 1 555 405 тона царевица и черен маслодаен слънчоглед - 1 318 433 тона, информира Синор.бг.

Колкото до ограниченията, подхванати досега от служебния кабинет, от вчерашното съвещание излиза наяве, че България си стои в режим на очакване нещо да се усъвършенства. Страната ни упорства за спомагателна отбрана от Европейската комисия за българските аграрни производители, отвън към този момент утвърдените 16,75 милиона евро от спешния запас, с които ще бъдат обезщетени зърнопроизводителите. Самите фермери са пресметнали, че тази помощ е под 1 лев на декар,

с което не може да се покрият големите разноски - все още себестойността за развъждането на пшеницата доближава 280 лева на декар.

Участниците в Консултативния съвет са били осведомени с преглед за трендовете на вътрешния и интернационалния зърнен пазар, както и с настояща информация за положението на посевите в страната след проучване, извършено в интервала 24-30 март. Засетите площи с есенни култури през 2022 година включват 11 843 070 дка пшеница, 1 156 120 дка ечемик, 75 140 дка ръж и 130 790 дка тритикале. От засетите 1 039 550 дка, рапица вследствие на неравномерните превалявания са пропаднали 86 590 дка.

Оценката на моментното положение на обследваните посеви е „ добра “ до „ доста добра “ за 83% от площите с пшеница

(аналогично по отношение на 2022 година - 84%) и при ечемика 81%, аналогично по отношение на миналата година. Фитосанитарното положение на обследваните посеви се дефинира като положително. През идващите месеци, при съществуване на подобаващи агрометеорологични условия, поддържане на посевите и осъществяване на растителнозащитните мероприятия, се чака обикновено развиване на есенниците. Предвид моментното положение на посевите с пшеница и ечемик, се чака образуването на доста добра зърнена годишна продукция през 2023 година.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР