Наличието на пластмасови отпадъци на дъното на Адриатическо море е

...
Наличието на пластмасови отпадъци на дъното на Адриатическо море е
Коментари Харесай

Адриатическо море е едно от най-замърсените с пластмаса

Наличието на пластмасови боклуци на дъното на Адриатическо море е съвсем най-голямото в Европа. Отпадъците на Адриатика идват от към четири милиона души, живеещи по крайбрежието, а този брой се усилва съвсем шест пъти по време на туристическия сезон, сочи интернационален екип от специалисти в изследване, оповестено в списание „ Бюлетин за замърсяване на моретата “.
Както се показва, необикновен проблем е, че това е малко, плитко и полузатворено море, което е обвързвано със Средиземно море, което също е на половина затворено и нечисто, с Отрантския проток, необятен единствено 80 км, съобщи БГНЕС.
В южните хърватски води множеството боклуци, към 90%, идват от течения и ветрове, най-вече от Албания.
Перо Тутман от Института по океанография и риболовство в Сплит твърди, че 70 до 80% от отпадъците в морето идват от континента, а останалите идват посредством морски превоз, туристически действия, морски туризъм и лов на риба.
„ За страдание, Средиземноморието е едно от най-замърсените морета, тъй като е полузатворен басейн и по крайбрежията са ситуирани доста страни с разнообразни цивилизации. Това са доста страни от Азия, Африка и Европа, и за жалост равнището на екологично схващане и държание не на всички места е на най-високо равнище “, сподели Тутман.
Да не забравяме, че пластмасата в морето се разлага за 450 години, алуминиеви кутии от консерви сред 200 до 500 години. Е, дървото е „ по-бързо “ – за 13 години, хартията изчезва за две до четири седмици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР