Нали си спомняте „копърките”? – Едни таксита. Които се маскираха

...
Нали си спомняте „копърките”? – Едни таксита. Които се маскираха
Коментари Харесай

Копърки

Нали си спомняте „ копърките”? – Едни таксита. Които се маскираха като едни други таксита, с цел да притеглят клиенти. А по-късно да рекетират подмамените пасажери с фантастични цени за километър транспорт.
В София „ копърките” се подвизаваха най-много към летището, Централна автогара и други места, където наивните чужденци и неориентираните провинциалисти попадаха в безочливия им капан.
Често емблемите и визията на „ копърките” имитираха поразително марките на огромни таксиметрови компании. Разбира се, напълно не инцидентно, а с цел да вкарат в подвеждане невнимателните и лековерните… А в случай че по-късно някой се опиташе да оспори колосалната сметка за транспорт, ставаше ужасно! – С нетърпящ възражения звук и даже с нотка на закана му се доказваше, че цената е законна, че приликата с други таксита е инцидентна и че на който не му харесва, може да употребява и градския превоз. След което в най-общия случай клиентът-клетник биваше изсипван на някоя незнайна му пресечка. Да се оправя, като има искания и му се вижда скъпо!
За никого не е загадка, че „ копърки” в България има доста и разнообразни, само че най-много в бизнеса. Понеже имитацията на бранд в бизнес сферата прави бързи и лесни пари. А пък носителят на марката нормално е прекомерно надалеч, с цел да сгащи всички дублиращи го ментета. Сред най-популярните образци за бизнес „ копърки” са алкохолът, цигарите и противоречивите артикули. А също и горивата менте по брандираните бензиностанции. Всички те съвсем безметежно си битуват под полицейския, политически и правосъден чадър.
Но понякога „ копърки” се появяват и в българската политика, под формата на обединения, дублиращи или наподобяващи към този момент известно име. Такива случаи наблюдавахме от време на време по време на прехода. Например при процеса на разрояването/разгрома на БСДП и Български земеделски народен съюз, за които към този момент никой не знае в кой тъкмо от клонингите е заровена автентчината концепция.
Дублирането и наподобяването на създаден и ефикасен политически бранд има една единствена цел – да примами гласоподаватели посредством имитация. По предписание „ фишингът” е ориентиран към едва грамотните и не изключително просветените гласоподаватели, които напълно безсрамно биват подмамени да пуснат гласа си за „ копърката”.
Отличителна линия за идеолозите на този тип изборни мошенгии е лицемерието. Защото те, както и таксиметровите водачи на „ копърки”, постоянно доста енергично и безапелационно изясняват, че всичко е законно. И стават извънредно тънкообидни, когато някой оспори държанието им.
Подобен случай имаше на 1 април в Сливен, когато на конференция ръководителят на партия АБВ Румен Петков се раздразни от журналистически въпрос дали явяването на група партии под името „ Коалиция за България”, само че без Българска социалистическа партия, не е първоаприлска смешка. Или пък не е някакво закодирано обръщение към обичайно алените.
Както и можеше да се чака, водачът на АБВ стартира с персонални нападки против председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, заявявайки: „ Госпожа Нинова гледа на „ Коалиция за България” като на „ Техноимпекс”. Тонът бе толкоз безапелационен, че никой от присъстващите не съумя да се опълчи на това умозаключение. Румен Петков съобщи още, че Българска социалистическа партия сама се е отказала от „ Коалиция за България”, и то още през 2014 година. И е несериозно Нинова да гледа на името „ Коалиция за България” като на своя благосъстоятелност. „ Цинизъм е да се приказва, че ти е откраднато нещо, което не е твое”, разви тезата си Румен Петков. Според него всеки от участниците в основаната през 2000-та година коалиция има права върху названието. И няма нищо нелегално и неправилно в регистрацията за европейските избори на нова „ Коалиция за България”. Но без БСП…
Само че въпреки всичко има един проблем. И той е, че названието „ Коалиция за България” дълго беше бранд на парламентарната група на Българска социалистическа партия. В три Народното събрание поред. Този бранд е одобрен, запаметен и различим в съзнанието на гласоподавателите. И по тази причина е лицемерно изказванието, че различен може да се явява на избори под същото име.
Това издава държанието на „ копърката”. Която вегетира и спекулира с въздействието и статута на известния бранд, с цел да се промъкне хитричко до топлите политически кьошета.
И е права Нинова, че напълно неслучайният дублаж издава политически комплекс. Защото - имена на обединения могат да се измислят доста! Но да имаш силата и куража да ги наложиш и защитиш, е напълно друга бира…
Впрочем, тънките сметчици и изборните фокуси са най-доминантният белег на родния политически живот. (Често се случва сякаш своите да обслужват някой различен, заигравайки с него в политическите подмоли.)… А причина за амбулатното естество на българската политика е, че тя се прави от хора с манталитета на биташки търговци и таксиметрови водачи.
На „ копърки”!…
Автор: Мариана Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР