Налбантова е в бутилиращата компания от 10 години, преди това

...
Налбантова е в бутилиращата компания от 10 години, преди това
Коментари Харесай

Борислава Налбантова е новият изпълнителен директор на "Девин" ЕАД

Налбантова е в бутилиращата компания от 10 години, преди този момент е работила в PWC

[ "Девин " ЕАД] Борислава Налбантова е новият изпълнителен шеф на " Девин " ЕАД. Тя се причислява към бутилиращата компания през 2010 година на позицията основен финансов шеф и взе участие в доста основни планове, в това число и продажбата на сдружението от американския капиталов фонд Advent на белгийската група Spadel през 2017 година

Преди да се причисли към екипа на " Девин ", Налбантова е заемала мениджърска позиция в консултантското звено на " PwC България " за района на Югоизточна Европа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Досегашният основен изпълнителен шеф на " Девин " Томас Кренбауер отива на мениджърска позиция в " Кока-Кола ХБК " в Швейцария.

От бутилиращото сдружение към този момент не пожелаха да разясняват по какъв начин се развива бизнесът в условия на пандемия и изключително състояние.

Компанията и белгийският притежател

" Девин " бутилира и предлага минерална и изворна вода Devin, газирана вода Devin Air, трапезна вода Divna и дистрибутира плодовите сокове Granini и енергийните питиета Red Bull.

От 10 март 2017 година компанията е благосъстоятелност на белгийската Spadel в рекордно огромна договорка, която оцени българския производител на 120 млн. евро. Новият притежател купи мажоритарния дял от американския фонд Advent при оценка на бутилиращата компания 11 пъти брутната облага.

Белгийската Spadel е четвъртият притежател на " Девин ", която е основана през 1992 година от хотелиера Стефан Шарлопов, а през 2006 година беше добита от австрийската Soravia Group. В края на 2009 година капиталовият фонд Advent International стана третият притежател, откакто купи 79% от " Девин ", когато сдружението беше обществено. Пакетът беше оценен на 28-29 млн. евро, а цялото дружество - на 40 млн. евро.

Spadel е фамилна компания, която предлага натурална минерална и изворна вода, както и питиета с минерална вода под разнообразни марки: Spa и Bru в Бенелюкс, Devin в България и Wattwiller и Carola във Франция. През 2018 година Spadel регистрира 314.4 милиона евро оборот, за групата работят 1345 чиновници.

В края на февруари Spadel разгласи, че ще влага 17 млн. евро през тази и идната година в построяването на нов автоматизиран логистичен център и в промяна на две от индустриалните линии в завода за бутилиране на вода в гр. Девин. Инвестицията ще усили работния потенциал на фабриката и ще подсигурява индустриалните потребности на компанията до 2028 година

Пазар

Пазарът на бутилирана вода в България нараства с 5.1% в размер през 2019 година съгласно " AC Nielsen България ". По данни на " Девин " от организации за изследвания този пазар през 2019 е общо над 660 милиона литра.
От основаването на компанията през 1992 година " Девин " е водач на пазара на бутилирани води в България с над 30% пазарен дял в размер и в стойност. През предходната година пазарният дял общо на бутилираната вода на сдружението пораства приблизително с 2.6% в размер, прецизираха за " Капитал " от компанията.

Консумацията на бутилирана вода на глава от популацията пораства и през 2019 доближава приблизително близо 96 литра. През 2010 година потреблението беше приблизително под 63 литра на човек, което прави общо нарастване 52% за интервал от съвсем 10 години. Въпреки това България изостава от останалите пазари в района по този индикатор - да вземем за пример в Гърция тя доближава 135 литра на глава от популацията за предходната година, а в Румъния - 111 литра на глава от популацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР