Налаганите упорито в публичното пространство твърдения за честния и открит

...
Налаганите упорито в публичното пространство твърдения за честния и открит
Коментари Харесай

Ексклузивно в BulNews! ВАС глоби с 200 000 лева кмета на Враца за опорочена обществена поръчка

Налаганите настойчиво в общественото пространство изказвания за честния и открит жанр на работа на кмета на Враца бяха разрушени на пух и прахуляк от Върховния Административен съд /ВАС/, научи извънредно организация BulNews. С решение № 364 от 10.01.2019 година Калин Каменов е санкциониран с близо 200 000 лв. поради опорочената социална поръчка за ремонта и обновяването на постройката на общината. Решението е дефинитивно и с това се поставя завършек на сагата по дело № 13576/2018 година
В западните страни със остарели демокрации при подобен тежък гаф, открит от държавен орган, издънилият се кмет неотложно подава своята оставка и дава опция хората да си изберат нов непокътнат човек. Чувствителният Каменов мъчно ще направи тази разумна стъпка, макар събитието, че е осъден от член на държавното управление на ръководещите.
В неговия случай Върховен административен съд е удостоверил глобата, наложена от заместник-министъра на районното развиване и благоустройство Деница Николова, която е и началник на Управляващия орган по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 – 2020 г”. До него бил подаден сигнал за нередности, регистриран под №281 от Регистъра на сигналите за нередности.
Проверката на Управляващия орган посочила, че неправда при публичната поръчка в действителност има и тя касае голословно нараснали критерии за присъединяване. От локалната администрация са били изготвили методика, в която са показали, че специалистите би трябвало да са с висше техническо обучение, а законът не слага чак такива условия. Така съзнателно от администрацията на Калин Каменов са лимитирали присъединяване на други евентуални компании, които са разполагали с механически правоспособни лица, годни да извършват посочените в поръчката длъжности.
Върховен административен съд е постановил, че по този метод от общината са изменили кръга на заинтересуваните лица, като са „ лимитирали присъединяване на лица и опциите за избор на реализатор, а по този метод и свободната конкуренция, обезпечаването, на която е главен принцип при възлагането на публични поръчки по Закон за обществените поръчки “.
От Управляващия орган са установили общо 3 нарушавания по т. 9. Това са случаи, в които евентуалните участници/кандидати са възпрепятствани от присъединяване заради непозволени критерии за асортимент и/или критерии за възлагане, посочени в обявлението за поръчка или в документите. Подробно са разказани установените нарушавания, за осъществяването на които е инициирана инспекцията. Те са голословно ограничение присъединяване на механически правоспособни лица, годни да извършват длъжностите механически началник на обекта, специалист надзор по качеството и специалист сигурност и здраве.
Решението на магистратите можете да видите тук .
Община Враца е жалила установените нарушавания във Видинския административен съд, само че магистратите са решили, че глобата е вярна и законосъобразна, и са я удостоверили. Решението е обжалвано от общината пред Върховен административен съд, който дефинитивно на 10.01.2019 година постановил община Враца да заплати глобата от 191 561.12 лв., както и сумата от 5 334.73 лв. за деловодни разходи на Министерството на районното развиване и благоустройство.
Това решение е тежък удар в лицето на амбициозния кмет на Враца, който явно не работи единствено за благоденствието на съгражданите си. Заради лобистките му дейности за да облагодетелства тъкмо избрана компания, общината ще би трябвало да заплати близо 200 бона от бюджета си. С такава сума умерено можеха да се изградят или обновят най-малко 20 детски площадки, да не приказваме, че е изцяло задоволителна и за нова първа копка на спортна зала.
В тази скандална и неприемлива обстановка почтено ще е виновникът за ощетяването на жителите на Враца - кметът Калин Каменов, персонално да поеме виновността и дружно със сектантите от фейсбук групата „ Враца - да лижем г*за на кмета “, да съберат сумата за санкцията и да я платят. Откъде накъде отрудените хора би трябвало да бъдат натоварени с спомагателни заплащания, откакто нямат никаква виновност за наложената от министерството и доказана от Върховен административен съд глоба? Ще ни се да имаме вяра, че горделив човек като Калин Каменов ще откри опция да обезпечи сумата за своя сметка и по този начин да даде образец за поемането на виновност.
Тези дни самият той в персоналния си блог изплака, че футболният „ Ботев “ има проблем с финансирането на своите гении от Академията и търси спонсори. Благородно ще е кметът вместо да внася тези 200 000 лв. в касата на общината, да зареди спортното сдружение и с това да подсигури присъединяване на дублиращия тим в мъжкия футбол за новия сезон.
Иначе, към този момент е ясно, че на общинските избори след 8 месеца задачата на съперниците да бутнат Калин Каменов доста се улесни…
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР