Налагането на е най-лесният път. Това заяви икономистът Петър Ганев

...
Налагането на е най-лесният път. Това заяви икономистът Петър Ганев
Коментари Харесай

Петър Ганев: Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока

Налагането на е най-лесният път. Това съобщи икономистът Петър Ганев пред Българска национална телевизия за високите цени на тока.

По думите му това избива постоянно в някакви дефицити, само че въпросът е, че някъде някой губи.

Според него новото държавно управление стъпва на ляв популизъм в икономическата си политика. Широката коалиция допуска такива послания, само че Петър Ганев се надява да се намират механически правилни решения. Ясно е кой е на власт, ясно е кои са министрите и търсенето на срещи за цената на тока е ясна процедура. са политически ходове и излизането от обстановката на високите цени на тока би трябвало да бъде открито на експертно и професионално равнище, акцентира Ганев.

Той уточни, че не наподобява разумно огромни индустриални играчи да са напълно на пазар ден напред.
 Инфлацията, а не пандемията ще е по-големият ни проблем следващата година
Инфлацията, а не пандемията ще е по-големият ни проблем следващата година

Високата инфлация ще ни съпътства в идващите 5 години, счита икономистът Стоян Панчев

Ганев чака да бъдат съществена и през идната година. Трябва да бъде открито решение за пенсиите, изключвайки добавките, които съществуват. Навлизаме в стадий, в който ще имаме по-висока инфлация, уточни Ганев.

Икономистът Георги Ангелов, който също участва в студиото на Българска национална телевизия, съобщи, че България печели от това, че цената на тока на интернационалните пазари е висока, като прави огромни свръхпечалби . Заради това, че имаме такива огромни свръхпечалби, те могат да се употребяват за компенсиране на засегнатите от скъпия ток. Енергетиката печели, средствата влизат в държавния бюджет и тези спомагателни доходи могат да се употребяват за компенсиране на потърпевшите, изясни икономистът.

Скъпият ток е предизвикателство, само че носи доста доходи и дивиденти, от които всички наранени да се възползват. Има доста пари, само че въпросът е да се измисли механизъм, с който парите да стигнат до семействата, настоя Ангелов.
 Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока
Васил Велев чака двуцифрена инфлация поради цените на тока

Бизнесът се притеснява от загуба на покупателната дарба

Той уточни, че с изключение на да се мисли за цената на тока, би трябвало да се мисли и за приходите. Въпросът е по какъв начин ще работят ограниченията за отплата, с цел да се избегнат по-високите цени на тока и растежът на инфлацията. Правителството има цялостният инструментариум и парите, като може да предотврати инфлацията да стане 10-15%. Ако не се вкарат ограничения, то може да стигнем пик на инфлацията през идната година, като по-късно последователно да спада.

Според него бизнесът също би трябвало да е наясно, че при недостиг на фрагменти заплатите също би трябвало да бъдат вдигнати. Трябва да има морков и сопа, с цел да не се разпределят просто едни пари, а да има хем повече пари в семействата, хем повече пари в бизнеса, акцентира Георги Ангелов.
 Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?
Забраната на износа на ток - невъзможна мярка?

Шефът на ЕСО не вижда по какъв начин мярката бъде изпълнена в изискванията на общия европейски енергиен пазар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР