Налага се промяна на комплексното разрешително на завода за отпадъци

...
Налага се промяна на комплексното разрешително на завода за отпадъци
Коментари Харесай

Променят разрешителното на завода за боклук край Шишманци

Налага се смяна на комплексното позволение на завода за боклуци край Шишманци , съобщи екоминистърът Нено Димов.

По думите му ще бъдат избрани наказания за несъблюдение на досегашното позволение . Разпоредена е инспекция на Регионалната екоинспекция, с цел да се откри по какъв начин е упражняван надзор.

Над 200 души, които стачкуваха тази заран пред входа на завода край Шишманци, влязоха в предприятието. Заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов те видяха апаратура за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше одеве почистен , осведомят от БНР.
 Продължават митингите край Шишманци
Продължават митингите край Шишманци

Искаме да спрат да ни тровят, изясняват протестиращи

Хората в района недоволстват от непрекъснатата миризма и от честите запалвания . От управлението на предприятието увериха, че са подхванали всички ограничения против пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и задоволително количество материал за запръстяване .

" В момента комплексното позволение позволява три разновидността - да се сепарира, да се компостира и да се депонира . Първите два ще останат и едвам след тях ще бъде позволено единствено на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три благоприятни условия ще станат - наложително сепариране, наложително компостиране и едвам тогава остатъкът депониране ", съобщи Димов .

По думите му за противопожарната сигурност има разпоредени дейности съгласно пълномощията на ековедомството - да има доста по-големи ресурси от пръст и да има доста по-сериозно запръстяване .

Според него въпреки и не на 100%, само че заводът има потенциал да извършва функционалностите си и след смяна на комплексното позволение заводът би трябвало да може да извършва всичките си отговорности.
 Над 100 души още веднъж блокираха пътната права край Шишманци Обновена
Над 100 души още веднъж блокираха пътната права край Шишманци

Те упорстват за референдум да траяли да работи завода за боклуци

По-рано денем протестиращи блокираха пътя за Белозем и имаше колони от коли и в двете направления. Движението към този момент е нормализирано. Жителите на района се надяват политиците да изпълнят обещанията си за чиста околна среда.

Недоволството на хората от няколкото обитаеми места наоколо до завода за боклуци ескалира след пламналия пожар на сметището при започване на предходната седмица и задимяване на региона в продължение на няколко дни.
 Полицията влезе в завода за боклук край Шишманци
Полицията влезе в завода за боклук край Шишманци

Търсят данни за закононарушение по работа, довели до следващия пожар

По думите на протестиращи сметището всяка година се пали. Това не е цех за преправка на боклуци, това е едно нормално бунище, което даже и като бунище не се експлоатира по правилния метод , разясняват жителите.

В понеделник в общината от гражданска група внесоха искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за боклуци .
 Пламна сметището край Шишманци
Пламна сметището край Шишманци

Екоинспекцията следи индикаторите на въздуха

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, съпроводено от протестна подписка , подкрепена от близо 2 300 души. В него се приканва за незабавни ограничения от страна на институциите, с цел да няма повече сходни произшествия.

" Този цех, в случай че не може да работи както би трябвало, не би трябвало да работи изобщо ", безапелационен е кметът Гуджеров.

Припомняме, единствено за седмица този август са зародили над 1 200 пожара. От началото на годината пожарите в сметища са 33, като най-вече те са в областите на Търговище - 9 броя, Кюстендил - 5 броя, Хасково - 4 броя и София - 4 броя.

Заради нерегламентирано бунище край автомагистрала " Струма " породи пожар, който съществено повреди автомагистралата.

Вчера пламтя и бунище наоколо до военния цех Арсенал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР