Налага ни се да пътуваме през есента, дори и когато

...
Налага ни се да пътуваме през есента, дори и когато
Коментари Харесай

Избегнете аквапланинга – следвайте тези съвети при шофиране и преди да тръгнете на път

Налага ни се да пътуваме през есента, даже и когато времето е неприятно. Мокрите от дъжд пътища са причина за рисков аквапланинг. За благополучие, няколко лесни защитни ограничения могат да ни обезпечат безвредно и умерено пътешестване.
Аквапланингът трансформира водача в фен
Аквапланингът е действителна опасност през късното лято и в есенно време. Когато протекторът на гумата не може да изтласка цялата вода, която се намира сред гумата и пътя, се губи „ взаимоотношението “ сред двете и надлежно сцеплението изчезва.

В случай на аквапланинг е значимо да запазите успокоение.
„ Ако автомобилът ви попадне в аквапланинг, махнете крайници си от педала за газта и натиснете съединителя. Не използвайте спирачка и не въртете кормилото. Когато намалите скоростта, сцеплението може да се върне ненадейно. Когато това се случи, желаете гумите ви да сочат в вярната посока, а не към насрещното придвижване. “, споделя Мартин Дражик , продуктов управител на Nokian Tyres.
Редовно проверявайте гумите си и налягането им
За благополучие, можете елементарно да намалите риска от аквапланинг даже преди да седнете зад кормилото. Първият метод е да проверявате постоянно дълбочината на протектора на гумите си и да сте сигурни, че те са в положително положение. Износените гуми изтласкват водата доста по-малко, защото протектора към този момент няма нужния потенциал да събира водата.

„ Според закона, минималната дълбочина на протектора е 1.6 мм, само че би трябвало да имате поради, че гумите губят свойствата си за попречване на аквапланинг още при 4 милиметра “, споделя Дражик .
В скоро извършени проби на сп. Tekniikan Maailma (май 2018 г.), износените гуми попадат в аквапланинг при скорост от 75 км/ч. Най-добрата нова гума, по време на теста, е попаднала в аквапланинг при скорост 85 км/ч. В допълнение към дълбочината на протектора е нужно да проверявате и налягането в гумите. Ниското налягане ще усили риска от аквапланинг. Проверката и възможното напомпване на гумите са значими ограничения за сигурност, които няма да ви костват нищо в най-близката бензиностанция.
Правилната скорост оказва помощ да запазите надзор
Можете да предотвратите аквапланинг и до момента в който сте зад кормилото. Най-важното нещо е да поддържате вярна скорост когато и да е. На пътя, в никакъв случай не разчитайте сляпо на технологията и не вземайте ограничаването за скорост като минимална стойност за придвижване. Дори и новите гуми може да не са в положение да предотвратят аквапланинг, в случай че шофирате прекомерно бързо в пороен дъжд.

„ Най-важната защитна мярка, която водача може да приложи, е да съобрази скоростта по отношение на обстановката и метеорологичните условия. При мощен дъжд е нужно да намалите скоростта си с 15-20 км/ч, с цел да позволите на шарката на протектора да отстрани цялата вода сред гумата и пътната настилка. “, ни припомня Дражик.
Предвидете си повече само че време за път, когато времето е дъждовно, с цел да премахнете какъвто и да е напън да карате по-бързо. Също по този начин е извънредно значимо да спазвате вярна отдалеченост за сигурност от другите коли, защото мократа настилка усилва спирачния път. Бъдете деликатни и със самата пътна настилка. Както знаем, пътищата се износват и се появяват дупки и коловози, които могат да са доста дълбоки.
„ Ако има коловози, не карайте в тях, защото те събират вода. Много по-безопасно е да шофирате до коловозите, в сравнение с в тях. “ споделя Дражик.


1. Проверявайте дълбочината на протектора на гумите си. Препоръчителната минимална дълбочина на протектора е 4мм.
2. Проверявайте налягането в гумите си. Недостатъчно надутите гуми завиват по-бавно и също по този начин способстват за по-голям разход на гориво.
3. Регулирайте скоростта си по отношение на метеорологичните условия. При мощен дъжд е нужно да намалите скоростта си с 15-20 км/ч.
4. Карайте умерено. Спазвайте безвредна отдалеченост и шофирайте със съобразена скорост.
5. Внимавайте за пътната настилка . Не карайте в коловози, защото те събират вода.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР