Накратко от начало разследването започна в насока – лицето, за

...
Накратко от начало разследването започна в насока – лицето, за
Коментари Харесай

Иван Гешев: Фирмата на Кристиян се занимава с кибер рекет

Накратко от начало следствието стартира в тенденция – лицето, за което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвинен е просто оръдие и маша. Разследването и главната версия, по която се работи, че компанията, в която той работи се занимава с нещо като кибер рекет - удряне на компании, търговски сдружения, държавни организации за нарушение на тяхната компютърна осведомителна сигурност и надлежно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата компания, или елементи от нея, или обособени нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи сега. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев в " Тази заран " по Българска национална телевизия.

" За мен последните години се постанова терминът кибертероризъм. Едно от определенията за него е, когато с компютърни стратегии, осведомителни системи хакваш или удряш избрани бази данни, с цел да постигнеш избрани политически цели, да въздействаш върху обществото душевен или върху настройките му. Това също е обект и една от версиите на работа ", сподели Гешев и уточни, че това е доста евентуална активност. Той обърна внимание на политическата реакция на " Да, България ".

" Тези компютри, които бяха конфискувани от това лице, са криптирани. Криптирани с тежък програмен продукт. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в границите на десетилетие и то при потребление на модерни суперкомпютри. Благодарение на работата на български експерти и чиновници на съответните служби единият длъжностен компютър беше отворен в границите на 10 дни. Ние знаем една милионна част от това, което се съдържа в него, само че то е потресаващо. Неслучайно притежателите и представителите на тази компания не желаеха да дават съответните ключове за отваряне на тези компютри, за разкриптиране. Ако не се притесняваш от нищо, в случай че си почтен, за какво не я предоставяш тази информация. Не я дават, тъй като знаят какво има вътре. Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото. ", сподели още Гешев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР