„Накратко още преди два месеца по разпореждане на МОСВ НЕК

...
„Накратко още преди два месеца по разпореждане на МОСВ НЕК
Коментари Харесай

Отбиват част от водата на язовир „Белмекен” към Перник

„ Накратко още преди два месеца по предписание на Министерство на околната среда и водите НЕК стартира да отбива част от водите на водосбора на язовир „ Белмекен “ към водосбора на „ Бели Искър “. Към момента, вследстиве на това деяние, наличните размери в язовира в Бели Искър са увеличени с 4 млн. кубични метра за период към два месеца. Водата, която от водосбора на „ Белмекен “ се пренасочва към Бели Искър е към 500 литра в секунда. Решението, което направихме е единственото сега, което може да се направи, тъй че да обезпечим идващите няколко месеца в Перник да има вода, до момента в който язовир „ Студена “ стартира да се пълни”. Това разгласи икономическият министър Емил Караниколов след срещата при премиера Бойко Борисов за търсене на решение за водната рецесия в Перник. Той добави, че още в понеделник държавното управление ще направи предложение до Столична община, до СОС като принципал на ВиК инфраструктурата да получи единодушие, възмездно, за прекосяване през ВиК инфраструктурата на Столична община на размери, подавани към Перник.

„ Възнамеряваме да изградим един тръбопровод от Мало Бучино до Перник да се включи в системата на Перник, не в язовир „ Студена “, чиито размер от вода, който ще се подава е приблизително към 300 литра на секунда. Говорим за размери към 700 хиляди куб. метра на месец. Това е особено ориентирана вода за потребностите на Перник. Срок за осъществяване сред 35 и 45 дни “, сподели още Караниколов. Министърът разясни, че в сряда може да се стартират строително-монтажни дейности. „ Имаме 12 екипа сега готови, имаме опция да ги увеличим, ще работим 24 часа, даже ще имаме нощен труд “, акцентира той.

Караниколов уточни, че все още водата в язовир „ Студена “ при този дебит вход и излаз може да покрие към 2 месеца. „ Нещата се усъвършенстват, само че ние би трябвало да предприемем незабавни дейности. Освен това е извънредно значимо. Вече сме създали оферти на предприятията в Перник за един водоем, който е напълно близо до тях, при който страната ще би трябвало да се ангажира да построи 800 метра тръбопровод. Това може да стане в околните две седмици “, сподели още Караниколов. Той увери, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана и променяна.

Кметът на Перник Станислав Владимиров също уточни, че разновидността да се водоснабдява градът от водосбора на „ Белмекен “ ще даде гаранция и сигурност. „ За мен това решение е най-правилното, най-целесъобразното “, добави той.

„ Последните два месеца имаше краткосрочни и дълготрайни ограничения, които бяха начертани. Някои от тях се извършиха, някои от тях отпаднаха по нецелесъобразност. Подмени се огромна част от подземната ни инфраструктура “, изясни още Владимиров.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова пък прекосяването на вода през водопровода на София към Перник няма да засегне водоподаването в столицата.

На срещата при премиера в Министерския съвет участваха министрите на стопанската система, на екологията и на енергетиката – Емил Караниколов, Емил Димитров и Теменужка Петкова, както и кметовете на София и Перник – Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, и регионалният шеф на Перник Емил Костадинов, и представители на държавната и общинската администрация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР