Наклоните на някои участъци от автомагистрала Струма са недопустимо стръмни,

...
Наклоните на някои участъци от автомагистрала Струма са недопустимо стръмни,
Коментари Харесай

Експертите за АМ "Струма": Наклоните по някои участъци и мантинелите са недопустими

Наклоните на някои сектори от автомагистрала " Струма " са неприемливо стръмни, а мантинелите са под нужния клас на задържане при злополука - това е мнението на специалистите, които направиха обход на трасето.

Дългогодишният пътен проектант Димитър Димитров вижда проблем още в проектирането на автомагистралата – вместо да върви по права линия, тя повтаря към този момент издигнат остарял републикански път.

" Понеже се уголемява на части, стартира да става нестабилна основата. Там, където се случи случаят, в този сектор от най-малко 5 км, там се натъкваха на газопроводи, изместваха, преправяха, вършиха кръпки “, изяснява той.

Опасностите са в наклоните, кривите и виражите, които съгласно Димитров са неприемливи за автомагистрала или скоростен път.

Тръгваме от началото на автомагистралата след кръговото на Драгичево до Долна Диканя.

" Слизането, което в този момент вършим надолу, наклоните, не дават отговор на условието на българските стандарти за автомагистрали. Този надолнище, както и предходният след Студена, са изрично неприемливи ", счита още арх. Димитър Димитров.

Той акцентира законови условия наклонът при автомагистрала да е най-много 4,5%, т.е. за 100 метра права - до 4,5 метра втурване. Край Студена и Боснек то е над 6%, прецизира той. Пътят и тук не е признат като автомагистрала, само че наклонът е рисков и за скоростен път.

" При едно такова стремително втурване, както на процедура се случва, няма прекъсване при хлъзгав път ", прецизира той.

Председателят на българската асоциация на потърпевшите от произшествия Владимир Тодоров, подлага на критика разграничителните пътни мантинели по автомагистралата.

" Ако там имаше една по-добра мантинела с по-висока степен на задържане, нямаше да мине рейсът зад мантинелата, нямаше да я скъса, просто щяхме да имаме една лека злополука. Конкретната мантинела е извънредно остаряла “, споделя Владимир Тодоров.

От Агенция " Пътна Инфраструктура " подсетиха, че тече пет дневна инспекция на сектора с злополуката и констатациите от нея занапред предстоят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР