Наклоните на някои участъци от АМ „Струма“ са недопустимо стръмни,

...
Наклоните на някои участъци от АМ „Струма“ са недопустимо стръмни,
Коментари Харесай

Участъци от АМ „Струма“ са недопустимо стръмни

Наклоните на някои сектори от Автомагистрала „ Струма “ са неприемливо стръмни, в нарушаване на българските и европейски стандарти. Това разяснява пред bTV проектантът на пътища Димитър Димитров. Под нужния клас на задържане при злополука са и мантинелите на автомагистралата, твърди специалистът Владимир Тодоров.

Какви рискове има още във и отвън злополучния сектор на Автомагистрала „ Струма “, на който стана злополуката с 45 жертви? Дългогодишният пътен проектант Димитър Димитров вижда проблем още в проектирането на Автомагистрала „ Струма “ – вместо да върви по права линия тя повтаря към този момент издигнат остарял републикански път. „ Разшири се, разшири се, и тъй като се уголемява на части, стартира да става нестабилна основата, там където се случи случаят, в този сектор от най-малко 5 километра, там се натъкваха на газопроводи, изместваха, преправяха, вършиха кръпки и те доведоха до рискове и неприятни неща “, разяснява арх. Димитров.

А заплахите са в наклоните, кривите и виражите, които съгласно Димитров са неприемливи за автомагистрала или скоростен път. Архитектът акцентира законови условия наклонът при автомагистрала да е най-много 4,5%, т.е. за 100 метра права – до 4,5 м. Край Студена и Боснек то е над 6%, прецизира той. Пътят и тук не е признат като автомагистрала, само че наклонът е рисков и за скоростен път. А ръководителят на Българската асоциация на потърпевшите от произшествия Владимир Тодоров подлага на критика разграничителните пътни мантинели по автомагистралата, в това число и в сектора на случая. И повдига нов въпрос за какво у нас не се слагат бетонни защитни огради. От Агенция „ Пътна Инфраструктура “ (АПИ) подсетиха, че тече пет дневна инспекция на сектора с злополуката и констатациите от нея занапред предстоят.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР