Наклонено кръгово във Варна. Според общината проблем на бул. „Васил

...
Наклонено кръгово във Варна. Според общината проблем на бул. „Васил
Коментари Харесай

Елипсовидно кръстовище за над 80 млн. възмути варненци и Камарата на архитектите

Наклонено кръгово във Варна. Според общината проблем на бул. „ Васил Левски " няма. Проектантите на кръстовището са безапелационни, че това е единственият метод да се резервира то като кръгово. Засега по този начин устроеният път основава най-много проблеми на пешеходците. За да преминат от едната до другата страна, постоянно пресичат погрешно. От Община Варна виждат в целия бул. един сполучлив план за разтоварване на трафика.

Да се изготви подобен план, че да създадем минимални компликации на участниците в придвижването и гражданияте на Варна. Това го взехме решение посредством кръгови кръстовища по второстепенните посоки и стартиране на непосредствено трасе на по-ниско равнище, съобщи ръководителят на проектантския екип Николай Димитров.

Зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов е безапелационен, че планът дава отговор на всички условия. Не би трябвало да има проблем с придвижването на коли при зимни условия, сподели зам.-кметът.

Според проектанта на самото кръгово кръстовище вид то да остане такова, без да бъде налконено няма. Денивелацията сред съществуващия терен отдясно и отляво на булеварда е 6 метра. Ние минаваме косо и от едната страна би трябвало да опрем на съществуващи здания и от другата страна би трябвало да задоволим допитването на булеварда до съществуващи здания. И това наложи метод към кооперации и улици. Точно там минават и 5 огромни водопровода, които също пречат. Няма по какъв начин да ги потапяме или подвигаме нагоре, сподели още проектантът на кръговото Недялко Иванов.

Проектантите показаха, че кръговото не е прекомерно необятно, защото то не поема единствено авто трафик.



Ние не би трябвало да мислим, че в придвижването по уличната мрежа вземат участие единствено коли. Има пешеходци, велосипедисти. Не може да кажем „ Оигурили сме платно за колите ".Нали останалите участници в придвижването би трябвало да минават от някъде. Геометрията на самото кръгово уголемява с малко оборудването и го прави малко по-голяма, само че не е някаква сериозна причина това да се разяснява, съобщи Николай Димитров.

Бул. „ Васил Левски " би трябвало да бъде отворен за Великден. Движението по него ще става с краткотрайна организация.

Когато се проектира от същия реализатор, това води до още по-лоши резултати. В случая оборудването се проектира от разнообразни компании и се извършва от друга компания, само че се извършва по едно й също време. Самите проектанти обявиха, че са открити „ по-добри информационни решения ". Това е довело до оскъпяване на плана, сподели в ефира на „ Здравей, България " ръководителят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов. Той добави, че крайният резултат явно е неприятен. Парите за финансирането са доста. Това е най-големият план в новата история на Варна. Смятам, че не е нужно да има две равнища. За всички живущи наоколо ще бъде проблем. Висока скорост, високо замърсяване, висок звук и причина за произшествия, сподели още Борислав Игнатов.

Главният проектант на Община Варна Виктор Бузов съобщи, че планът е плануван от преди 50 години. Геометрията на булеварда е от доста време. Много сериозна инфраструктура минава през трасето на булеварда. Трябва да се съобразяваме и с подземната инфраструктура, съобщи Бузов. Според него кръстовището е с добра пропусклива дарба.

В студиото на „ Здравей, България " Борислав Игнатов разяснява, че има проблем в Закона за публичните поръчки.

Цялото трасе на бул. „ Левски " разсича града на две елементи. Пешеходците в действителност имат доста стеснен достъп. Има проблем в Закона за публичните поръчки. Не е помислено за поръчките за строителство. Те би трябвало да бъдат обособени в обособена категория и там да бъдат приложени европейските правила за осъществяване на открити състезания, за разработване на подробни планове преди започване на работата. Тези планове би трябвало да бъдат публично разисквани, с цел да видях хората какво им се предлага, сподели още Игнатов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР