Наказателният съд в Скопие наложи мярка задържане под стража от

...
Наказателният съд в Скопие наложи мярка задържане под стража от
Коментари Харесай

Един месец арест за шефката на спецпрокуратурата на Северна Македония

Наказателният съд в Скопие наложи мярка задържане под стража от 30 дни на ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева, съобщи БГНЕС.

Веднага след съвещанието Янева трансферирана в ареста на пандиза в “Шутка ”. Днес тя ще може да участва на погребението на майка си, която умря през вчерашния ден. Задържането бе поискано от Прокуратурата за битка против проведената престъпност и корупция. Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски заяви, че има задоволително данни, че “Катица Янева е направила корист с власт ” при аферата “Рекет ” за облагодетелстване. Няма данни, че политици са забъркани в тази спекулация, съобщи Йовевски и посочи, че при обиска през вчерашния ден е конфискуван и компютъра на Янева. Йовевски заяви, че Катица Янева е влияела върху освобождението и връщането на паспорта на обвинен, а по-късно е предложила смекчаващи условия на обвинения по делото „ Империя “ и превръщането му в очевидец. Вчера спецполицаи направиха обиск на дома на Катица Янева в скопския квартал “Козле ” и в офисите й. Вчера тя даде и първите си показания по аферата “Рекет ”.

В средата на месец юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, корист с власт и присъединяване в проведена незаконна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски – Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, с цел да спре следствието против него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в публикувани аудио записи настояват, че ще уредят въпроса на Камчев благодарение на Катица Янева. От 15 юли Йовановски и Милевски се намират в ареста.

Йордан /Орце/ Камчев беше препоръчан за почетен консул на страната ни предходната година, само че управляващите в Скопие не поддържаха това предложение. От оповестените документи на проверяващите стана ясно, че Камчев има и български паспорт.

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е прочут Камчев, контролираше медии, провеждащи дейна антибългарска акция в сгода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и сега се укрива в Унгария.

Камчев дружно с някогашния министър председател Груевски и някогашния шеф на службата за сигурност Миялков с изключение на за пране на пари, са разследвани още за корист с власт и проведена незаконна група. Олигархът също по този начин е разследван за нелегално финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и някогашният началник на службите бяха задържани от македонските управляващи през ноември 2018 година и пуснати под домакински арест малко преди нова година. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР