Наказателният кодекс се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт по

...
Наказателният кодекс се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт по
Коментари Харесай

Цацаров иска промени в НК за киберпрестъпленията

Наказателният кодекс се нуждае от незабавно преразглеждане и ремонт във връзка с компютърните закононарушения, счита основният прокурор Сотир Цацаров. Администрацията би трябвало да премисли цялата система за отбрана на компютърните си мрежи и базите си от данни, сподели още той по време на конгрес за киберсигурността и злоупотребата с търговски секрети. Обвинител номер едно приказва и по тематиката с теча на персонални данни от Национална агенция за приходите. Поиска освен полемики по тематиката, само че и политически решения и дейности. Компютърната информация е стока, която се предлага на черния пазар за продажба в размери, наличие и цени, които ние самите не сме предполагали, изясни още Цацаров. Тази информация, по думите му, може да бъде употребена за дестабилизиране на държавната система, за основаване на суматоха измежду популацията и по този начин за реализиране на избрани политически цели.

Повтарям тези общо известни неща с една избрана цел – да ви прикани за общи старания към бърза, само че в това време доста добре премислена смяна на нормите, които обезпечен наказателно -правната отбрана против такива незаконни похищения. Не е моя работа да давам препоръки на държавната администрация, че следва да премисли цялата система за отбрана на своите компютърни мрежи и своите бази данни, сподели още Цацаров. И добави, че това важи в цялостна мощ и за правосъдната власт. Не е моя работа да давам препоръки на представителите на бизнеса по какъв начин и за какво би трябвало да пазят комерсиалната си информация. Моя работа е като представител на обвинителната власт да кажа следното: гл. 9а от особената част на Наказателният кодекс, главата „ Компютърни закононарушения “ се нуждае от незабавно преразглеждане и ремонт, акцентира основният прокурор.

Според него би трябвало да има ново дефиниране на изпълнителните действия на компютърните закононарушения, на цялата употребена терминология за привеждането им в крайник с времето с целия набор от нови форми на посягане във връзка с осведомителните системи, мрежи и компютърни данни. Цацаров регистрира, че са нужни нови сформира на закононарушения, които да криминализират незаконното потребление на комерсиална информация, добита посредством компютърни закононарушения.
По думите му би трябвало да има завишаване на глобите за такива закононарушения.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР