„Наказателният кодекс и Наказателно процесуалния кодекс са кодекси, които във

...
„Наказателният кодекс и Наказателно процесуалния кодекс са кодекси, които във
Коментари Харесай

Адвокатка оправда освобождаването на убиеца Джок Полфрийман

„ Наказателният кодекс и Наказателно процесуалния кодекс са кодекси, които във времето би трябвало да имат непоклатимост, да са ясни публичните взаимоотношения, които се пазят и да няма кампанийност при техните промени”. Това съобщи юристът Диана Ангелова в студиото на „ Събуди се”.

„ Целта на наказването по нашето наказателно право е наказаният да се поправи и да се превъзпита. На второ място е да му се попречи да прави други закононарушения, както и да има и такова влияние, което да дава опция за включване в публичния живот ", сподели още тя.

„ Никъде не е записано, че присъдата би трябвало да бъде отмъщение или възмездие, каквито се изискват от улицата”, безапелационна е Ангелова.

По думите й бавното правораздаване е по-страшно от навременното наказване. „ Съкратеното произвеждане, против което в този момент има планове и промени, има две етапи. Според мен този институт е потребен и би трябвало да остане. Трябва да се даде опция за понижаване на дългите правосъдни процеси, които разставени през годините не са по-малко тежки – те костват явявания, още веднъж припомняне за околните, както и доста финансови разходи”, сподели още тя.

„ Не може всички тези позитиви, които съкратеното правосъдно разследване съдържа в себе си да нарушават критериите на справедливостта”, безапелационен е юрист Димитър Марковски.

В случая с убийствата в Негован, да вземем за пример, тези хора в случай че употребяват привилегията за кратко правосъдно разследване, в случай че се потвърди и че имат присъединяване в трето ликвидиране, съдът ще им отсъди 30 години. Те могат на 15-тата година, откакто излежат половината от присъдата, за положително държание с един позитивен отчет от някой чиновник в администрацията, да се приберат вкъщи”, разяснява още той.

За мен в тази ситуация „ Негован “ още когато станаха известни фрапантните дейности на тези обвинени лица във връзка с двойното ликвидиране, ми направи усещане, че тази им безотговорност и свирепост към този момент се е проявявала и не им е за първи път. Не ме учудва, в случай че имат и други закононарушения “, съобщи Диана Ангелова.

Двамата разясниха и случая с освободения предварително Джок Полфрийман:

"Явно е преценено, че той се е поправил. Той ще напусне нашата страна и няма да прави закононарушения на наша територия “, счита Ангелова.

"Проблемът не би трябвало да се търси в съда. Той не би трябвало да е цел. Той се е съобразил със мнението, което е дала администрацията на пандиза. Съдът е суверен на решението и могат да не одобряват написаното в този отчет, само че това ще е в нарушаване в цялата тази процедура, обвързвана с предварителното освобождение ", съобщи юрист Марковски.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР