Наказанията за непълнолетни, които извършват тежки престъпления, задължително трябва да

...
Наказанията за непълнолетни, които извършват тежки престъпления, задължително трябва да
Коментари Харесай

Ще спрат ли зверствата по-строги наказания за непълнолетни, извършили тежки престъпления?

Наказанията за малолетни, които правят тежки закононарушения, наложително би трябвало да се усилят. Това обаче би трябвало да стане рационално и уравновесено. Наказанието би трябвало да се дефинира към съответен човек за съответно осъществено закононарушение.
Това сподели пред бТВ юрист Марин Марковски, който дружно с доцент Светла Маргаритова, ръководител на Българската асоциация по криминология, разясниха бъдещия законопроект, който планува малолетните да бъдат съдени като възрастни. Припомняме, че мотивът за тези законодателни промени бе жестокото ликвидиране на 18-годишната Андреа в Галиче.

Доц. Маргаритова не се съгласи с тезата на Марковски. Според нея наказванията за малолетни би трябвало да останат по-леки, припомняйки първите закони, които гласят точно това.

„ За да доближи до това решение преди повече от 100 година до ден сегашен, законодателят се е опирал на познанията на психолози, психиатри, педагози и въз основа на тях е решил, че би трябвало да редуцира тези санкции “, сподели доцент Маргаритова.

„ Бащата на Андреа на процедура желае отмъщение. Той не приканва хората и ръководещите да усилят наказванията, с цел да се лимитират тези закононарушения “, на мнение е тя.

Доц. Светла Маргаритова попита дали, в случай че се усили размерът на присъдите, това ще докара до предварителна защита и по този метод тежките закононарушения ще бъдат редуцирани.

Адвокат Марин Марковски е уверен, че тежката глоба възпира осъществяването на тежки закононарушения.

„ Санкцията постоянно има доста огромно превъзпитателно значение. Това обаче не е задоволително, с цел да има триумф и да се предотврати престъпността. Трябват и други неща – положително обучение и семейство, както и вероучение в учебно заведение “, счита юристът.

По думите му законът не е барелеф, който като се направи един път, в случай че го промениш, обликът се губи.

„ Разбира се, че малолетните би трябвало да се санкционират по-леко, само че би трябвало нещо да се поправя, тъй като законът би трябвало да дава отговор на потребностите на обществото. Когато има закононарушение, осъществено от малолетен, би трябвало да се регистрира неговата физическа, психическа и обществена зрялост. Промяната би трябвало да обхване малолетни, навършили 17 година, които извършат доста тежки закононарушения, които надвишават разбирането за човешка природа. Те би трябвало да се санкционира от 5 до 20 година отнемане от независимост. Съдът обаче би трябвало да реши дали казусът е изключително тежък, като назначи сложни съдебно-психиатрични експертизи “, съобщи още Марковски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР