Наказанието не е главно, а последно средство за противодействие на

...
Наказанието не е главно, а последно средство за противодействие на
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието предлага да се създаде Съвет за криминологични изследвания към МС

Наказанието не е основно, а последно средство за противопоставяне на престъпността

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за основаване на Съвет за криминологични проучвания и за приемане на Правилник за неговата активност, предава Българска телеграфна агенция.

Съветът ще е експертно консултативно звено за проучване на проблемите на престъпността, аргументите, които я обуславят и за създаване на ограничения за тяхното попречване и ограничение. Той ще провежда осъществяването на криминологични проучвания, ще разисква рекомендации и мнения за промени в нормативната уредба и ще дава оферти за такива промени, като подкрепя Министерския съвет при провеждането на наказателната политика.

Предлага се ръководител на Съвета да е министърът на правораздаването, а членове – представители на разнообразни институции и организации, категорично избрани в Правилника. 

Съвет за криминологични проучвания към министъра на правораздаването съществува у нас от 2003 година до 2008 година Преди това Съветът е бил поредно под шапката на Главна прокуратура и надлежно Върховната касационна прокуратура от 1967 година до 2003 г. Възобновяването на активността на Съвета за криминологични проучвания в този момент е мярка в осъществяване на Концепцията за наказателна политика за интервала 2020-2025 година и е измежду главните цели на Министерството на правораздаването. 

Мотиви: Наказанието не е основно, а последно средство за противопоставяне на престъпността

В основата на всяка наказателна политика са успеваемостта на наказателната правораздавателна система и изключително справедливостта при наказването за осъществени закононарушения, се сочи в претекстовете към плана. За да е съответна и отразяваща публичните разбирания за закононарушението и наказването, тя би трябвало да се концентрира освен върху наказателната принуда, която е последващият отговор на страната при осъществено закононарушение, само че и върху опциите за ограничение на престъпността и аргументите, които я обуславят. Защото наказването като най-тежка мярка на държавна насила не може и не би трябвало да бъде основно, а последно средство, употребявано от страната в противодействието на престъпността.

Провеждането на ефикасна наказателна политика, както и нейното преосмисляне не е допустимо да се случат без задоволителни по размер и справедливи криминологични данни за положението на престъпността у нас - те са нужни за предварителна защита на престъпността, посредством проучване на аргументите, която я пораждат и предложение на ограничения за тяхното попречване и ограничение. Научно обоснованите криминологични разбори са и в основата на пропорционалната мяра на наказателна принуда при осъществено закононарушение, която да реализира правдивост за жертвата и причинителя, и да отговори на публичните упования за такава правдивост, се споделя още в претекстовете. 

Основни задания: Съветът ще има няколко съществени функционалности

Предлага се той да провежда осъществяването на криминологични проучвания на: 
а) общата престъпност и типовете ѝ в страната, в райони и обитаеми места;
б) процесите на криминализация и виктимизация в обществото, аргументите за тях и предлага разбори и прогнози с оглед предварителната защита и контрола;
в) личността на правонарушителите, аргументите за криминализация и предлага ограничения за ресоциализация и реинтеграция;
г) жертвите на закононарушения, аргументите за тяхното виктимизиране и предлага ограничения за предварителна защита и подкрепяне.

Наред с това Съветът ще: приема методиката на съответните криминологични изследвания; провежда осъществяването на проучвания на публичното мнение за наказателния закон; разисква и приема отчетите от всяко проучване и направените с тях предложения; предлага въз основа на резултатите от криминологичните проучвания промени в нормативната уредба, както и разбори и прогнози с оглед предварителната защита и контрола на престъпността, и разнообразни ограничения, свързани с тях; приема годишна работна стратегия с целите и дилемите за идната година; ще дефинира членовете на екипите за осъществяването на съответните криминологични проучвания и техните ръководители.

Дейността на Съвета ще се подкрепя от Секретариат в Министерството на правораздаването. Предвидено е също, че в 7-дневен период от влизане в действие на Постановление на Министерски съвет, ръководителите на институциите и организациите оферират своите представители в Съвета, а в 14-дневен период министърът на правораздаването със заповед дефинира поименния му състав. До 15 декември 2022 година Съветът приема годишна работна стратегия за 2023 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР